Jeoistatistiksel analiz için bir bilgisayar programının geliştirilmesi ve Antakya-Akseki-Kızıltaş boksit yatağına uygulanması
Developing a computer program for geostatistical analysis and its applicationto Antalya-Akseki-Kızıltaş bauxite orebody
  1. Tez No: 151763
  2. Yazar: BAYRAM ALİ MERT
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET DAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Geostatistics, Visual Basic, Reserve, Seydişehir Bauxite Orebodies II
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ JEOİSTATİSTİKSEL ANALİZ İÇİN BİR BİLGİSAYAR PROGRAMININ GELİŞTİRİLMESİ VE ANTALYA-AKSEKİ-KIZILTAŞ BOKSİT YATAĞINA UYGULANMASI Bayram Ali MERT ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MADEN MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Yrd.Doç.Dr. Ahmet DAĞ Yıl: 2003, Sayfa: 111 Jüri: Prof.Dr. Mesut ANIL Doç.Dr. Adem ERSOY Doç.Dr. Mahmut ÇETİN Yrd. Doç.Dr. Ahmet DAĞ Yrd.Doç.Dr. Suphi URAL İki aşamalı olarak yürütülen bu çalışmanın, ilk aşamasında yöresel değişkenler arasındaki mesafeye bağlı ilişkilerin matematiksel fonksiyonlarım belirleyip, bunları grafikler yardımıyla kullanıcıya sunan ve elde edilen ilişki fonksiyonu yardımıyla da örneklenmemiş noktalardaki bilinmeyen değerlerin tahminini yapan bir bilgisayar programı visual basic programlama dilinde yazılmıştır. İkinci aşamasında ise, Antalya - Akseki - Kızıltaş Boksit Yatağında jeoistatistiksel yöntemler kullanılarak yatak sınırları ve rezervi belirlenmiş, rezerv- tenör ilişkisi araştırılmıştır. Sondajlardan elde edilen kalınlık ve farklı tenor değerleri istatistiksel olarak incelendikten sonra detaylı variogram analizleri yapılmıştır. Sahadaki tenor dağılımları ve rezerv miktarları kriging yöntemi ile belirlenmiş, sonuç olarak tüm hesaplamalar grafik ve çizelgeler ile sunulmuştur. Anahtar Kelimeler : Jeoistatistik, Visual Basic, Rezerv, Seydişehir Boksit Yatakları
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS DEVELOPING A COMPUTER PROGRAM FOR GEOSTATISTICAL ANALYSIS AND ITS APLICATION TO ANTALYA-AKSEKİ-KIZILTAŞ BAUXITE OREBODY Bayram Ali MERT DEPARTMENT OF MINING ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : AssistProf. Dr. Ahmet DA? Year: 2003, Sayfa :1 11 Jury : Prof. Dr. Mesut ANIL Assoc.Prof.Dr. Adem ERSOY Assoc.Prof.Dr. Mahmut ÇETİN AssistProf. Dr. Dr. Ahmet DA? AssistProf. Dr. Suphi URAL The study has been carried out in two stages. At the first stage, a computer program is written for geostatistical analysis using visual basic language which is helpful to determine relation functions and graphics of the characterization spatial variability of the regionalised variable. At the second stage, boundary of deposit limits and reserve of Antalya - Akseki - Kızıltaş Bauxite Orebody are estimated using geostatistical methods and reserve-grade relation of the orebody is investigated. Thickness and different grades obtained from drillholes are investigated by using both classical statistical techniques and geostatistical methods. Using kriging, the distributions of grades in the field are estimated and total reserve of mine is calculated. As a result all of the calculations are presented as graphics and tables.