5.sınıf öğrencilerin sindirim sistemindeki kavramları öğrenmede hikayelendirme tekniğinin etkisi
The effect of narrative technique on learning the concepts of digestive system of fifth grade students
  1. Tez No: 410128
  2. Yazar: ELİF ÜNVER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN TÜRKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Hikayelendirme Tekniği, Yazılı Metinler, Öğrenme Döngüsü, Narrative Technique, Scientific Texts, Learning Cycle
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Milli eğitim bakanlığımızın en büyük adımlarından biri, öğrencileri bilimsel bil-gileri kendi hayatlarında kullanılan ve bilimsel düşünme becerilerine sahip bilim okur yazarı yetiştirmektir. Bunun için eğitimciler araştıran, keşfeden, sorgulayan, eleştiren, analiz ve sentez yapabilen öğrenciler yetiştirmelidirler. Bu amaçla, bireyler yetiştirme adına bilimsel kavramları öğrenmede kullanılan yazılı metin çeşitlerini kısaca incele-mek ve bu çeşitlerden“Hikayelendirme Tekniği”üzerine vurgu yapıp örneklendirme-lerden faydalanması sağlanmıştır. Ayrıca“Hikayelendirme Tekniği”nin; eğitimciler, akademisyenler ve/veya öğretmenler tarafından okul öncesinde kullanılan geleneksel hikaye, öykü ve/veya masal diye tanımlanan tekniklerden farkını ortaya koyarak kavram yanılgısını gidermek ve sonuçta kişileri bilinçlendirmektir. Bu tezin amacı, 5.sınıf öğrencilerinin sindirim sistemindeki kavramlarını öğren-mede hikayelendirme tekniğinin etkisinin ne düzeyde olduğunu ortaya çıkarmaktır. Bu amaç doğrultusunda ilköğretim 5.sınıf öğrencilerinin sindirim sistemindeki kavramlarla ilişkili olarak, fen bilgisine tutum ve akademik başarıya etkisi çalışmanın bir diğer ama-cını oluşturmaktadır. Araştırmada, ön-test ve son-test kontrol gruplu deneysel araştırma modeli kullanılmıştır. Araştırma gruplarından kontrol grubunda hikayelendirme tekniği olmadan ders anlatmış, deney grubunda ise“hikayelendirme tekniği”kullanılmıştır. Araştırma Ege Bölgesinde özel bir ilköğretim okulunun 5.sınıf düzeyinde altı şubesi-nin öğrencileri (60 kız, 80 erkek) katılmıştır. Beş hafta süren deneysel işlem sırasında Fen Bilgisi derslerinde“Vücudumuzun Bilmecesini Çözelim”ünitesindeki“Sindirim Sistemi”konusu işlenmiştir. Uygulama öncesi akademik başarı testinin ve tutum ölçe-ğinin geçerlilik güvenirlik testleri yapıldıktan sonra ön-test olarak uygulanmıştır. Araştırma sırasında öğrenme döngüsü yaklaşımının keşfetme basamağında (inceleme ve veri toplama) hikayelendirme tekniği ile deney grubuna; kontrol grubuna da bilimsel kavramların verilmesinde sadece öğrenme döngüsü uygulanmıştır. Uygulama sonrası öğrencilere akademik başarı testi ve tutum ölçeği son-test olarak uygulanmıştır. Araştırma verileri akademik başarı testi, fene yönelik tutum ölçeği ve ayrıca“Hikayelendirme Tekniği”ile ders işlenen deney grubuna görüşlerini almak için“deney grubu soruları”uygulanmış,“Hikayelendirme Tekniği”ile ders işlemeyen kontrol grubu için de görüşlerini almak için“kontrol grubu soruları”uygulanmış veriler frekans analiziyle değerlendirilmiştir. Akademik başarı testine göre hikayelendirme tekniğini başarı üzerinde etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Fene yönelik tutum ölçeğine göre hikayelendirme tekniği kullanan deney grubunun, hikayelendirme tekniği uygulamayan kontrol grubu arasında anlamlı bir farklılık olmadığı görülmektedir. Veri toplama araçlarıyla elde edilen verilerin frekans analizine göre hikayelendirme tekniği ile ilgili işlenen derse olumlu görüşler alınmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the biggest steps taken by Republic of Turkey Ministry of National Education is to educate students as science literate using scientific knowledge in their daily life and having scientific thinking skills. Therefore educators must educate students researching, exploring, questioning, criticizing and capable of analysis and synthesis. For this purpose opportunities are provided to look over texts types used in learning scientific concepts and benefit from the exemplifications from these types by emphasizing“Narrative Technique”with the aim of educating individuals. In addition, it is aimed that educators, academicians and/or teachers correct the misconception and raise the awareness of people by showing the difference of“Narrative Technique”from the ones described as traditional stories, narratives and/or tales used in pre-school education. The aim of this thesis is to find out to what extent the effects of narrative technique on 5th grade students' learning concepts of digestive system are. In accordance with this purpose, 5th grade students' attitudes towards science related to the concepts of digestive system and the effect of these attitudes on their academic success is the other purpose of the thesis. In this study, an experimental research model with a pre-test and a post-test control group is used. While the control group was taught without any narrative technique,“Narrative Technique”was used with the experimental group. The participants of the study are the 5th grade students (60 female, 80 male) from six different sections in a private primary school in Aegean Region. During a five week experimental period,“Digestive System”subject in“Let's Solve Our Bodies' Puzzle”unit was taught in Science lessons. Before the experimental treatment, academic success test and attitude scale, the validity and reliability of which were checked, were conducted as a pre-test. During this study, scientific concepts were thought to the experimental group with the narrative technique in the exploration step of learning cycle model while they were taught to the control group only with learning cycle. After the experimental treatment, academic success test and attitude scale were conducted as a post-test. Academic success test, attitude towards science scale and also“Experimental Group Questions”were conducted on the experimental group taught with“Narrative Technique”to take their opinions while“Control Group Questions”were conducted on the control group taught without“Narrative Technique”to take their opinions. The data acquired in the study was evaluated with frequency analysis. The results of academic success test have shown that the narrative technique has an effect on success. According to the attitude towards science scale, there is no significant difference between the experimental group taught with narrative technique and the control group taught without narrative. Frequency analysis of the data acquired with the data collection tools has indicated that the lesson taught with the narrative technique has favorable view.