Diplomasi temsilcilerinin hukuki statüsü, ayrıcalık ve bağışıklıkları
Legal status of diplomatic representatives, privileges and immunities
- Tez No: 410296
 - Danışmanlar: PROF. DR. MELDA SUR
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
 - Anahtar Kelimeler: Diplomasi Temsilcileri, Diplomatik İlişkiler, Ayrıcalık ve Bağışıklıklar, Diplomasi, Diplomatic Representatives, Diplomatic Relations, Privileges and Immunities, Diplomacy
 - Yıl: 2015
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 128
Özet
Uluslararası ilişkilerin sürdürülebilmesi ve gelişmesi için gerekli olan en önemli araçlar olan diplomasi temsilcilerinin, hukuki statüsünün ve bu statünün en önemli yönünü oluşturan ayrıcalık ve bağışıklıkların belirlenmesi ihtiyacı, bu hususta pek çok uluslararası kodifikasyon çalışmasını zorunlu kılmış, nihayet bu çalışmalar 18 Nisan 1961 tarihli Diplomatik İlişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi ile sonuçlanmıştır. Diplomasi temsilcileri ve temsilcilikleri ile ilgili konulara bu Sözleşmede açıklık kazandırılmıştır. Ancak zamanla bu hükümlerin, tam olarak uygulanıp uygulanmadığı sorunu ortaya çıkmıştır. Bu konu,“Diplomasi Temsilcilerinin Hukuki Statüsü, Ayrıcalık ve Bağışıklıkları”başlıklı yüksek lisans tez çalışmamızda üç ana başlık altında incelenmiştir. İlk olarak diplomatik ilişkilerin tarihi gelişimi genel olarak incelenmiş, farklı medeniyetlerin bu sürece katkılarına değinilmiştir. İkinci kısımda ise, Diplomatik İlişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi çerçevesinde diplomasi temsilcileri ve görevlileri tanımlanarak, görevlerinden bahsedilmiş ve bu görevlerin sınırları çizilmiştir. Çalışmanın son kısmında ise yine Sözleşme çerçevesinde diplomasi temsilcileri ve görevlilerinin ayrıcalık ve bağışıklıkları incelenmiş, bu konuda uluslararası alanda yaşanmış meşhur örnek olaylar ve davalar incelenerek, kuralların uygulanmasının önemi gözler önüne serilmiştir.
Özet (Çeviri)
Diplomatic representatives are the most important tools to maintain and develop international relations, so that the legal status of diplomatic representitives and specifying the priviliges and immunities which constitue the most important aspect of this status have been necessary. International codification work on these issues has finally resulted with the Vienna Convention on Diplomatic Relations of 18 April 1961. This Convention has made matters related with the diplomatic representatives and representative offices clear. However, in the progres of time, the problem whether some of the provisions are duly implemented or not has arisen. This issue has been examined in three main parts in our master thesis titled "The Legal Status of Diplomatic Representatives, Privileges and Immunities'' . Firstly, the general historical development of diplomatic relations is examined and contributions of different civilizations to this process have been mentioned. In the second part, diplomatic representatives and officials are defined and their tasks with the boundaries of these duties have been examined within the framework of the Vienna Convention on Diplomatic Relations. At the last part of the study, the privileges and immunities of diplomatic representatives and officials are examined, and the importance of implementing the rules are displayed examining some famous case studies and trials on this issue.