Bi'set'ten Habeşistan hicretine kadar (610-615)ilk muhalif liderler ve muhalefetleri
From bi'sat to the first hegira of Habeşistan(610-615) the first opposition leaders and the opposition
  1. Tez No: 410302
  2. Yazar: EROL YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RIZA SAVAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Bi'set, Muhalefet, Mekke Liderleri, Hz. Peygamber, Kur'an'da muhalif liderler, İlk Muhalifler, Bi'set, opposition, Mecca Leaders, prophet, opposition leader in the Qur'an, the first opponents
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Muhalefet kavramı çok eski bir kavram olmasına rağmen 20.yüzyılın ilk ‎başlarına kadar neredeyse bir tanıma bile sahip değildi. Siyaset Bilimi, Tarih ve ‎Sosyoloji muhalefeti tek başına konu olarak bile ele almıyor, onu alt başlıkların ‎içerisinde anlamlandırmaya çaba sarf ediyordu. Bu şekilde yapmalarının temel ‎nedeni muhalefeti bunlardan soyutlayamamalarıydı. Muhalefet,“h-l-f ”‎kökünden gelen Arapça bir kavramdır. Herkesin ayrı bir yol tutması ve görüş ‎ayrılığı anlamına gelmektedir. Bununla birlikte muhalefet kavramının ‎anlaşılabilmesi için sözlük ve terim anlamlarının da açıklığa kavuşturulması ‎gerekir. Kesin ve keskin bir çizgiyle olmasa da muhalefet kavramını iki kısma ‎ayırmak mümkündür. Bunlar; yapısal ve kurumsal muhalefettir. ‎ Bahsedilen muhalefet türleri incelendiğinde Hz. Peygamber'e yapılan ‎muhalefetin her iki kuramla da alakalı olduğu görülecektir. Muhalefet türlerinin ‎Hz. Peygamber'e uygulanış biçimi incelendiğinde muhalefetin dini, siyasi, ‎iktisadi, sosyoekonomik ve bireysel boyutları olduğu görülecektir. Muhalefetin ‎boyutlarını ortaya koyan bu sebepler bize muhaliflerin bir portresini de ‎sunmaktadırlar. Bu portredeki muhalif tip; inkârcı, kibirli, zalim, inatçı, alaycı, ‎tehditçi, zenginlikten şımarıp azgınlaşmış ve batıl inançlara körü körüne bağlı bir ‎tiptir.‎ ‎ Biz de tezimizde bu tipi tarif etmeye gayret gösterdik. Birinci bölümde bu ‎muhalif tipi ortaya çıkaran sebepleri, ikinci bölümde de bu muhalif tipin ilk ‎temsilcilerini tanıttık. ‎
Özet (Çeviri)
Although it is a very old concept of opposition to the concept of the early ‎‎20th century, almost not even have a definition. Political science, history and ‎sociology, opposition did not accept alone. They were examined subtopics ‎opposition. ‎ Opposition,“h-l-f”is a concept from te Arabic root. It means the ‎separation of opinion. Opposition dictionary and explained in terms of meaning. ‎Opposition divided into two parts. Structural and Institutional Opposition. ‎ Opposition species when examined the prophet will be seen that exposure ‎to this opposition. Religious, political, economic and socio-cultural opposition are ‎personal reasons.‎ There is a portrait of the opposition. Opposition type; godless, cruel, ‎stubborn, cynical, intimidate is spoiled and horny type. In our thesis we have ‎tried to introduce this type. We have discussed the reasons for the opposition in ‎the first part. The second part, We introduced the opposition leaders.‎