Aden Körfezi ve Hint Okyanusunda deniz haydutluğuna karşı kullanılan Silahlı Özel Gemi Güvenlik Timlerine (SÖGGÜT) ilişkin çalışma
A study on Privately Contracted Armed Security Personnel (PCSSP) used against piracy in Gulf of Aden and Indian Ocean
  1. Tez No: 410303
  2. Yazar: LEVENT BAHADIR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. NURSER GÖKDEMİR IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Savunma ve Savunma Teknolojileri, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, Defense and Defense Technologies, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Deniz haydutluğu, uluslararası deniz hukuku, SÖGGÜT, kuvvet kullanımı, SÖGGÜT şahsi özellikler, Piracy, law of the sea, PCASP, use of force, PCASP personal qualifications
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Denizcilikte Emniyet, Güvenlik ve Çevre Yönetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Tarihin eski çağlarından beri var olan deniz haydutluğu faaliyetleri günümüzde de devam etmektedir. Özellikle 2008-2012 yılları arasında Aden Körfezi ve Batı Hint Okyanusu deniz haydutluğu bakımından yoğunluk yaşanan bölgelerin başında gelmekteydi. 2012 yılından itibaren bu bölgelerde deniz haydutluğu faaliyetleri düşüşe geçmiştir. Bu düşüşün en büyük sebebinin ticari gemilerde konuşlanan SÖGGÜT olduğu değerlendirilmektedir. Bugüne kadar SÖGGÜT tarafından korunan hiçbir ticari gemi, deniz haydutları tarafından, teşebbüs edilmesine rağmen kaçırılamamıştır. Ancak SÖGGÜT' ün başarı sağlaması bile ticari gemide silahlı personel bulunmasının sektörde çeşitli kaygılara yol açmasına engel olamamıştır. Bu çalışma kapsamında öncelikle güvenliğin özelleştirilmesi ve bu bağlamda denizde özel güvenlik uygulamalarının tarihi gelişimi, uluslararası deniz hukukuna göre SÖGGÜT uygulaması ve hukukî sorun teşkil eden temel hususlar, konu hakkındaki devletlerin ve denizcilik çevrelerinin kabul ettiği standartlar incelenmiş ve SÖGGÜT için geçerli hukukî bir temelin mevcut olduğu tespit edilmiştir. Bir kez SÖGGÜT hakkındaki hukukî alt yapı ortaya konulduktan sonra sınırlı sayıdaki örnek olay analizi üzerinden SÖGGÜT faaliyetlerinin en az düzenlenen boyutunu teşkil eden personele ilişkin bireysel özellikler ve SÖGGÜT kullanım konseptine yönelik bir taslak ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Bahse konu taslak oluşturulurken özel güvenliğin giderek yaygın olarak kullanılması neticesinde deniz haydutlarının değişen koşullarda hedeflerine ulaşması için daha fazla şiddete başvuracağı, dolayısıyla denizde tehlikeli bir silahlı angajman ortamının doğabileceği öngörüsünden hareket edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Maritime piracy activities which has existed since ancient ages still continue nowadays. Particularly Gulf of Aden and West Indian Ocean were hot spots for piracy activities between 2008 and 2012. But piracy activities has begun to decrease in those regions from 2012. It is considered that PCASP which deployed on merchant vessel is the most efficient reason for decrease of piracy activities. Eventhough pirates's attempts, there is no any merchant vessel which is protected by PCASP hijacked successfully until now. However success of PCASP againts pirates was not enough to prevent concerns about carrying of weapons on board in maritime sector. In this study, first it is examined that privatization of security and in this scope historical development of maritime private security applications, use of PCASP and its main legal issues in accordance with international law of the sea, standards of states and maritime stake holders, then it is appeared that existance of legal frame for PCASP. After legal frame of PCASP is expressed once, it is tried to find out that personal qualifications, which less regulated issue of PCASP, under the analysis of limited incidents and a draft about concept for use of PCASP. While the draft has been created, it is moved from prediction on more dangerous engagements at sea and escalation of violence by pirates who try to reach their aims under the changing situation because of growing up of use of PCASP.