Sürdürülebilir turizm kapsamında doğal ve sosyo kültürel varlıkların değerlendirilmesi ve korunması: Alaçatı örneği
Sustainable tourism within the scope of the evaluation and protection of natural and socio-cultural assets: Case of Alaçatı
- Tez No: 410331
- Danışmanlar: PROF. DR. ALP TİMUR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir Turizm, Turistik Ürün, Destinasyon, Alaçatı, Sustainable Tourism, Tourism Product, Destination, Alaçatı
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 201
Özet
Destinasyonların sahip olduğu doğal ve sosyo-kültürel varlıklar turistik talebi destinasyona çeken güçlerin en önemlileri arasında yer almaktadır. Doğal ve sosyo-kültürel varlıklarda oluşacak yıpranma destinasyonun değer kaybetmesine ve turistik talebin başka destinasyonlara kaymasına neden olacaktır. Son yıllarda sürdürülebilirlik kavramının öneminin anlaşılması ile birlikte, turist çeken destinasyonlar doğal ve kültürel varlıklarının devamlılığı ve turizm değerlerinin korunup gelecek kuşaklara aktarılması için çeşitli önlemler almaya başlamışlardır. Alınan önlemlerin amacı, turizm faaliyetlerinin geliştirilmesi ve destinasyon kaynaklarının değer kaybına uğramadan sürdürülebilir kalkınmanın sağlanmasıdır. Bu çalışmada Türkiye'nin en önemli turistik destinasyonlarından biri olan Alaçatı'nın doğal ve kültürel varlıklara dayanan turistik ürünlerinin sürdürülebilirliği incelenmiştir. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde sürdürülebilirlik ve sürdürülebilir turizm anlayışı irdelenmiştir. İkinci bölümde turistik ürün ve birleşik bir ürün olarak destinasyon kavramı ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise Alaçatı destinasyonunun doğal ve kültürel varlıklarının belirlenip, sürdürülebilirliği için alınması gereken önlemler tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırmada Alaçatı'da turizm konusunda uzman kamu sektörü, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları yöneticilerinden oluşan 15 kişiyle görüşme yapılarak uzman görüşleri elde edilmiştir ve elde edilen veriler içerik analizi ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular Alaçatı'nın yüksek bir turizm potansiyeli olduğunu, turistleri destinasyona çeken doğal ve sosyo-kültürel varlıkların sürdürülebilirliği için özel sektör, kamu sektörü ve sivil toplum örgütlerinin ortak payda da bir araya gelerek çalışması gerektiğini işaret etmektedir. Ayrıca çalışmada Alaçatı destinasyonunun sürdürülebilirliğine yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Natural and cultural resources of tourist destinations are among the most important factors of driving forces that attracts tourist demand to these destinations. Depreciation of these resources will cause decrease in value of the destination and will cause a change of tourist demand to other destinations. Along with the recognizing importance of the concept of sustainability in recent years, tourist destinations have begun to make various protection plans to sustain natural and cultural assets and also to preserve touristic values which will be passed on to the future generations. The aim of the protection plans is to develop tourism activities in the destination and to provide sustainable development without harming value of the destination sources. In this study, tourism products which are based on natural and cultural heritage in Alaçatı - as being one of Turkey's most important destinations - were investigated. The study consists of three parts. In the first part, sustainability and sustainable tourism concepts were discussed. In the second part of the study, concepts of tourism products and destinations as a combined tourist product were discussed. In the third part of the study, natural and cultural assets of Alaçatı were determined and protection plans necessary to provide their sustainability were identified. Expert opinions were obtained by making interviews with 15 managers, who are experts in tourism in public sector, private sector and civil community organizations. Data were analyzed by the content analysis. The findings of the research point out that, Alaçatı has high tourism potential and to enable sustainability of natural and socio-economic assets that attract tourists to the destination, private sector, local authorities and civil society organizations should work and unify in a common denominator. In addition, suggestions for sustainability of Alaçatı destination have been made in the study.