Destinasyon yenilik sürecinin oluşturulmasında ağ yapısı ve bilgi yönetiminin rolü
The role of network and knowledge management in constitution of destination innovation process
  1. Tez No: 410351
  2. Yazar: DEMET BAĞIRAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALP TİMUR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Destinasyon, Yenilik, Bölgesel Yığılma Modelleri, Yenilik Sistemleri, Ağ Yapısı, Bilgi Yönetimi, Destination, Innovation, Territorial Models, Innovation Systems, Network, Knowledge Management
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 397
Özet
Bölgesel yenilik sistemi perspektifi kapsamında ağ yapısı ve bilgi yönetiminin destinasyona özgü yeniliklerin üretilmesi üzerindeki etkisi günümüzde uluslararası turizm pazarında rekabet gücünün önemli belirleyicilerinden biri haline gelmiştir. Çalışmada, bölgesel yenilik sistemi yaklaşımından hareketle destinasyonlarda turizm kümesi aktörleri arasındaki yenilik bilgisine yönelik ağ yapısının ve bilgi yönetiminin rolü incelenmiştir. Bu amaçla; aktörler arası aktarım süreçleri, aktör etkileşimlerin yarattığı ağ yapısı ve üretilecek bilgi dikkate alınarak incelenmiştir. Bu incelemeye uygun olarak üretilecek yenilikçi bilginin ve bağlı faaliyetlerin belirlenmesi, yenilikçi bilginin uygulanabilir ve değer taşıyan yeniliğe dönüştürülmesi için politika ve stratejilerin geliştirilmesi ele alınmıştır. Ayrıca, yenilik türlerinin uygulanmasında aktörlerin oynayacağı rol ve yetkinlikler de çalışmada değerlendirilmiştir. Sözü edilen değerlendirme ve incelemeleri gerçekleştirmeye yönelik olarak Makro ve Mikro Model olmak üzere iki Model önerisi yapılandırılmıştır. Çalışmada, nitel araştırma yöntemi ve keşifsel araştırma tasarımı kullanılmıştır. Modellerin İzmir destinasyonunda yenilikler üzerindeki etkisinin anlaşılması ve Modellerin uygulanabilirliğine ilişkin faktörlerin belirlenmesi amacıyla İzmir'de turizm faaliyetinde bulunan kamu, özel sektör ve sivil toplum örgütlerinin yöneticileri ile temsilcilerinden oluşan 15 kişi ile odak grup görüşmesi gerçekleştirilmiştir. Toplanan veriler, nitel veri analizi yaklaşımlarından betimsel analiz tekniği kullanılarak çözümlenmiştir. Betimsel analize bağlı olarak elde edilen bulgular sonucunda İzmir destinasyonunda bölgesel yenilik sistemi perspektifine uygun bir yenilik sürecinin olgunlaştırılmasına yönelik temel ilke ve eylemlerle önerilen Modeller arasında boşluklar belirlenmiştir. Boşlukların işbirliği, bilgi dönüşüm sarmalının çalıştırılması, bilgi yönetimi kapsamında yenilik temelli bilginin üretilmesi ve bilginin paylaşımında engeller oluşturduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca, Destinasyon Yönetim Sistemi niteliğinde bir oluşumun bulunmadığı ve destinasyona özgü yeniliklerin üretilmesinde küme aktörlerinin rol tanımlarındaki belirsizliklerin önemli kısıtları oluşturduğu bulgulanmış ve yapılandırılmış olan Modeller temelinde önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Impact of network and knowledge management on the creation of innovations unique to destination within the scope of the regional innovation system perspective have become one of the most important determinants of competitive power in international tourism market today. In this study, the role of network for innovation knowledge between the actors of tourism cluster and knowledge management at destinations was examined based on the regional innovation system approach. For that purpose, transfer processes between actors were examined considering the network created by the interactions between actors and the knowledge to be created. In accordance with this examination, development of policies and strategies was dealt in order to determine the innovative knowledge to be created and the dependant activities and to transform the innovative knowledge into applicable and valuable innovation. Roles and competencies of the actors in the implementation of innovation types were also evaluated in the study. Two Model proposal including Macro and Micro Model were structured and formed in order to realize the abovementioned evaluations and examinations. Qualitative research method and exploratory research design were used in the study. A focus group discussion was organized and held by the participation of 15 people including executives and representatives of public, private sector and civil society organizations carrying out tourism activities in Izmir in order to make the impact of Models on the innovations in the destination of Izmir understandable and to determine the factors relevant to the applicability of the Models. Data collected were analyzed by use of descriptive analysis technique of descriptive data analysis approaches. As the result of findings obtained depending on the descriptive analysis, gaps between recommended Models and basic principles and actions for the maturation of an innovation process appropriate to the perspective of the regional innovation system in the destination of Izmir were determined. It was concluded that these gaps create obstacles for the cooperation, the operation of knowledge transformation spiral and the creation of innovation based knowledge within the scope of knowledge management and knowledge sharing. In addition, it was discovered that uncertainties in role definitions of cluster actors have important limitations in creation of innovations unique to the destination and that there is no any formation in the nature of the Destination Management System and suggestions were made on the basis of structured Models.