Uluslararası sözleşmeler ışığında kadın istihdamı ve Rusya'da kadınların çalışma koşulları
Women's employment and women's working conditions in Russia in the context of the international convention
- Tez No: 410352
- Danışmanlar: PROF. DR. FEVZİ DEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Rusya'da kadınlar, Çalışma koşulları, İş Hukuku, İstihdam, women in Russia, working conditions, Business Law, Employment
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 267
Özet
Kadın istihdamının ülkelerde gelişmişlik düzeyinin bir göstergesi olduğu bilimsel çalışmalarda ifade edilmektedir. Toplumlarda kadının rolü, sorunları, çalışma hayatı içinde yeri ve ona tanınan haklar tarihi süreç içinde sürekli tartışılmış ve günümüzde de güncelliğini korumaktadır. Bu anlamda ülkeler bazında kadınlara yönelik çalışmalar farklı coğrafyada bulunan kadınların toplum içinde durumlarını karşılaştırma fırsatı verecektir. Kadınlar Rusya'da toplumsal hayatın her alanında yer almaktadır. Özellikle çalışma hayatında her meslek alanında, ülkenin soğuk veya sıcak şartlarında, ağır veya hafif iş koşullarında kadın işgücüne rastlanmakta ve erkeklerin tercih edildiği birçok meslek ve işlerde kadın işgücü tercih edilmektedir. Bu ise, özellikle çalışma hayatında kadınların çalışma şartlarını, yasayla tanınan hakları, çalışma hayatında kadınlara ilişkin sorunları gündemde tutmaktadır. Rusya'da çalışma hayatında yer alan kadınların korunmasına yönelik çalışma koşullarının düzenlenmesi, yaşına ve cinsiyetine uygun bir iş talep hakkı, işyerinin sağlık koşullarına uygun olması ve diğer haklar ülkede çalışma mevzuatı kapsamında düzenlenmiştir. Nitekim ulusal düzeyde yasalarla sağlanan bu haklar, uluslararası belgeler doğrultusunda daha geniş bir koruma sağlamaktadır. Üç bölümden oluşan çalışmanın ilk bölümünde kadınların tarihi süreç içinde toplum ve çalışma hayatında yeri, çalışma hayatında konumunu etkileyen faktörler ile kadın istihdamına ilişkin yaklaşımlar ve uluslararası belgelerde kadın işgücünü koruyucu hükümler ele alınmaktadır. İkinci bölümde ise Rusya'da kadının tarihi süreç içinde ve çalışma hayatında yeri incelenerek kadınlara yönelik ayrımcılık kapsamında yasal koruma irdelenmektedir. Üçüncü bölümde de çalışma mevzuatı kapsamında kadınlara tanınan haklar doğrultusunda sağlanan haklar incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The degree of women's employment is an indicator of the level of development of countries in academic papers. The role of women in society, her problems and position at the working life has been discussed continually in the process of history and are still keeps his importance in today's discussion. In this sense, academic workings to women's employment at the basis some countries will give you the opportunity to compare the situation of women in society in different geographies. Women take part in all areas of social life in Russia. Women are found in every professional areas of workings life, especially in the country's cold or hot conditions, in the heavy or light work conditions are preferred female labor force. These keep especially the working conditions of women and her problems in working life, the legally recognized rights on the agenda. Regulations on the protection of women at the working place in Russia, her health conditions at the workplace and her job rights according to the age and gender and other rights of women labor force are ordered in laws. Indeed, these rights that are provided by law at the national level, provide a broader protection in accordance with international documents. The first section consists of the historic process of working life of female labor force in the community and the place of women at the working life, the factors that affect the life of the female labor force, the approaches to the women's employment and protective provisions of international instruments relating to women's employment. In the second part of thesis are discussed the place of women in the historical process, in community and at working life. In this section are also discussed the legal protection of women at working place in Russia. The third section is also examined rights for women under the labor legislation.