Sendikalı çalışmanın iş değerleri ve iş davranışları üzerindeki etkisi
The effect of belonging to a labour union on work values and work behaviours
- Tez No: 410357
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA YAŞAR TINAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Sendika, Sendikalı ÇalıĢma, Sendikal Bağlılık, ĠĢ Değerleri, ĠĢ DavranıĢları, Labour Union, Belonging to a Labour, Union Commitment, Work Values, Work Behaviours
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 291
Özet
Sendikaların toplumun demokratikleşmesinde, çalışma ilişkilerinin yasal düzene oturtulmasında ve işleyişinde, işçilerin hak ve menfaatlerinin korunup geliştirilmesinde olduğu kadar, çalışanların iş değerleri ve iş davranışları üzerine de önemli etkisinin varlığından söz edilebilir. Sendikal bağlılık, üyelerin sendikal sadakat, sorumluluk, gönüllü çaba ve inanç boyutlarından oluşmakta ve nihayetinde üyelerde sendikal doyum ve katılım sağlamaktadır. Sendika faaliyetlerinin etkinliği, gücü ve devamlılığı, sadece üyelerin sayısal çokluğu ile ilişkili değildir. Üyelerin niteliği ve sendikal bağlılığının varlığı da en az sayısal çokluk kadar önemlidir. İş değerleri, çalışanın işinde aradığı ya da arzuladığı nitelik, karşılık ve tatmin olarak çalışma gayretine etki eden faktörlerdir. Çalışanların sahip olduğu iş değerleri, performans, disiplinsizlik, devamsızlık, iş yavaşlatma, iş durdurma, fazla çalışma, örgütsel bağlılık gibi işe özgü davranışlarında önemli bir etkenidir. Bu anlamda iş değerleri ve iş davranışları sadece sendikaların değil işletme yönetimlerinin de ilgi odağıdır. Çalışmanın amacı; sendikaların, çalışanların iş değerleri ve iş davranışları üzerine etkisinin ortaya konulmasıdır. Bu sayede sendikaların, çalışanların iş değerleri ve iş davranışlarını olumlu yönde yönlendirebileceği faaliyet çeşitlendirmelerinin gerekliliği de ortaya konulacaktır. Diğer yandan, işletme yönetimlerinin sendikalara bakış açısının da olumlu yönde değişmesi sağlanmış olacaktır. Yapısal eşitlik modellemesi aracılığı ile sendikalı çalışmanın, iş değerleri ve iş davranışlarını olumlu yönde ve büyük ölçüde etkilediği ortaya konulmuştur. Özellikle, sendika ile işletme yönetimi arasında çatışmanın olmadığı ve sendikayla ortak hareket edilen işyerlerinde çalışanların hem iş geliştirme ve iş zenginleştirme çabaları ile yaratıcı fikirleri daha fazla kullanabildikleri hem de sendika organlarında ve faaliyetlerinde daha etkin yer alabildikleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Labours unions have a considerable effect on society's democratization, locating and running labour relations on lawful order, preserving and improving employees' rights and benefits as well as employees' work values and work behaviours. Union commitment comprises of members' loyalty to a labour union, voluntary effort and belief, eventually; it provides satisfaction and participation among members. The efficiency, power, and permanence of labour unions' activities are not only related to its members' quantitative abundance. Quality of members and existence of union commitment are as important as quantitative abundance. Work values are the aims which influence working effort as quality of labour and satisfaction that an employee looks for. Work values, which employees have, are the most important factors peculiar to work behaviours such as performance, indiscipline, nonattendance, slow down, stoppage, overwork, organizational loyalty. In this sense, work values and work behaviours are not only the focus of labour unions but also of managements of enterprices. The aim of this study is to put forward the effect of labour unions on work values and work behaviours of employees. Thus, the necessity of activity diversity, through which labour unions may direct employees' work values and work behaviours in a positive way, will be set forth. Moreover, the perspective of enterprice managements towards labour unions will be provided to alter positively. Through Structural Equivalence Modelling, it has been proved that being a member of labour unions affects work values and work behaviours substantially in a positive way. It has been determined that particularly, at enterprices where a labour union and a management have no conflicts and cooperation between a labour union and a management is available, both employees are able to use innovative ideas more through labour development and labour enrichment efforts and they take part in more effectively in labour union activities and departments.