The role of compliance in effectiveness of international environmental regimes: A case of the Mediterranean Sea regime
Uluslararası çevre antlaşmalarının etkinliğinde uyumun rolü: Akdeniz rejimi örneği
  1. Tez No: 410358
  2. Yazar: DİLEK ELVAN ÇOKİŞLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DENİZ KIZILSÜMER ÖZER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Uyum, Uyum Mekanizmaları, Rejim Etkinliği, Hukuki Etkinlik, Davranışsal Etkinlik, Problem Çözücü Etkinlik, Akdeniz Eylem Planı, Compliance, Compliance Mechanisms, Regime Effectiveness, Legal Effectiveness, Behavioral Effectiveness, Problem-Solving Effectiveness, Mediterranean Action Plan
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 349
Özet
Uyum ve rejim etkinliği konuları, yabancı literatürde, Uluslararası İlişkiler ve Uluslararası Hukuk alanında çalışan akademisyenlerin başlıca araştırma konularından biridir, fakat Türkiye'de bu konuya yeteri kadar önem verilmemiştir. Bu çalışma, uyumun etkin çevre rejimleri için önemini analiz etmektedir. Bu çalışmada rejim etkinliğinin üç boyutu olduğu iddia edilmektedir: Hukuki etkinlik, davranışsal etkinlik, problem çözücü etkinlik. 'Hukuksal etkinlik' de denilen uyum, rejim etkinliğinin boyutlarından biridir. Bu yüzden yüksek uyum oranı rejim etkinliği için son derece önemlidir, ancak tek başına yeterli değildir. Sadece hukuksal etkinliğin sağlanmasına yani tarafların rejimin kurallarına ve yapısına uymasına çalışılırsa, ancak kurulan rejimin tarafların davranışlarında bir değişiklik yapması sağlanmazsa veya rejimin konusunu oluşturan sorunda bir iyileştirme yapılmazsa, etkinliği oluşturan boyutlar eksik kalacağından, yüksek uyum oranlarına rağmen bir çevre rejiminin etkin olduğundan bahsetmek mümkün olmayacaktır. Çalışmada uyum arttırıcı mekanizmalar da incelenmiştir. İncelemeler göstermiştir ki, rejim içi dinamikler, farklı uyum mekanizmalarını gerektirmektedir. Çözülmesi hedeflenen sorunun yapısına, taraf devletlerin içsel koşullarına ve uluslararası sistemin mevcut yapısına uygun bir şekilde iyi tasarlanmış mekanizmalar ile uyum arttırabilir. Bu incelemeler sonucunda rejime uyumun sağlanmasında Yönetsel Yaklaşım'ın veya Zorlayıcı Yaklaşım'ın tek başına başarılı olamayacağı sonucuna varılmıştır. Çalışmanın vaka çalışması olarak Akdeniz Eylem Planı seçilmiştir. Teorik incelemelerin ardından, uyum ve rejim etkinliği konularının Akdeniz Eylem Planı kapsamında pratik olarak nasıl uygulandığı incelenmiştir. Araştırmalar sonucunda Akdeniz Eylem Planı'na uyum, yani rejimin hukuki etkinliği yüksek olsa da, davranışsal ve problem çözücü etkinliğinin az olduğu sonucuna varılmıştır. Bu durumun rejimdeki yüzeysel işbirliğine işaret ettiği ve bu sebeple Akdeniz'in çevresel koşullarında rejime rağmen bir iyileşme sağlanamadığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Although in the foreign literature, compliance and regime effectiveness studies are among the main topics of International Relations and International Law, there are limited studies in the Turkish literature. This study is analyzed the importance of compliance for effective environmental regimes. This study argues that regime effectiveness has three dimensions: Legal effectiveness; behavioral effectiveness and problem-solving effectiveness. Compliance is only one dimension of effectiveness which is called legal effectiveness. The high rate of compliance is crucial but not enough for regime effectiveness. If, legal effectiveness which means compliance of states parties with regime is tried to pursue only; and, if there would not be a change in states parties' behaviors nor the problem regime is trying to solve could be overcame; it is not possible to regard an environmental regime as effective, despite of high rates of compliance, since dimensions of effectiveness are missing. This study analyzes the mechanisms to promote compliance. The analyses are showed that dynamics within the regimes requires different compliance mechanisms. Only well-designed mechanisms which are arranged according to the structure of problem, states parties' internal conditions and international structure could promote compliance. This study concludes that, neither the Managerial Approach and nor the Enforcement Approach could promote compliance by itself. The Mediterranean Action Plan was chosen as the case study of this thesis. After theoretical examination of compliance and effectiveness of environmental regimes, these subjects are examined in the example of the Mediterranean Action Plan according to their practical applications. It is concluded that, behavioral and problem-solving effectiveness of the Mediterranean Action Plan are low, while compliance rate is high. It is argued that this indicates a shallow cooperation in the regime. That is why environmental condition of the Mediterranean Sea cannot be improved.