Türkiye'de bağımsız dış denetim sistemi ve uluslararası denetim standartları
Independent auditing system in Turkey and international auditing standards
  1. Tez No: 410396
  2. Yazar: MEHLİKA SULTAN AK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NERGİS TEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bağımsız Denetim, Türk Ticaret Kanunu, Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu, Bağımsız Denetim Standartları, Independent Audit, Turkish Commercial Law, Public Oversight Accounting and Auditing Standards Authority, Independent Audit Standards
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 225
Özet
İşletmelerin gelişen ve değişen ekonomik koşullar nedeniyle hızla büyümesi beraberinde güvenilir ve doğru bilgiye olan ihtiyacı da arttırmıştır. Doğru ve güvenilir bilgiye olan ihtiyacın artması da bağımsız dış denetimin önem kazanmasına neden olmuştur. Günümüzde işletmeler için çok büyük bir ihtiyaç haline gelen bağımsız dış denetim, tüm ülkelerde farklı zamanlarda ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla bağımsız dış denetim uygulamalarının gelişim süreci de ülkeler arasında farklılık göstermektedir. Bağımsız dış denetim, ilk olarak İngiltere'de ortaya çıkmıştır. Türkiye'de ise bağımsız dış denetim zorunluluğu 1987 yılında bankaların denetimi ile gündeme gelmiştir. Bağımsız dış denetim sistemini gündeme getiren en önemli olay, 2001 yılında ABD'nin en büyük enerji şirketlerinden birisi olan Enron'un iflasını istemesidir. Enron'un iflasını istemesiyle ABD'de ekonomik ve hukuksal alanda pek çok unsur sorgulanmaya başlanmıştır. Bu gelişmeler çerçevesinde bağımsız denetim konusunda en önemli ve kapsamlı düzenlemelerden biri Amerika Birleşik Devletleri'nde 2002 yılında yürürlüğe giren Sarbanes - Oxley Kanunu ile gerçekleştirilmiştir. Avrupa Birliği'ndede 2006 yılında paralel düzenlemeler yapılmıştır. Avrupa Birliği'ne girme sürecinde ki ülkemizde, 6102 sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunu 2011 tarihinde kabul edilmiştir. Söz konusu kanun ile muhasebe ve özellikle denetim alanında yeni düzenlemeler getirilmiştir. Bağımsız denetimle ilgili“Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu”oluşturulmuştur. Bu tez çalışmasında, bağımsız denetimin önemi ve gerekliliği açılanmıştır. Yeni Türk Ticaret Kanunu'nu ile denetime getirilen yenilikler ve Türkiye'deki bağımsız dış denetim sistemi incelenmiştir. Ayrıca yeni düzenlemelerin ve yapılan değişikliklerin olumlu veya olumsuz yönlerinin irdelenmesi ve Kamu Gözetim Kurumu'nun bağımsız denetime katkıları ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Fast-growing of the companies due to developing and changing economic conditions has increased along with the need for reliable and accurate information. Increased necessity for reliable and accurate information has caused in turn gaining importance of independent external audit. Independent external audit, which has become a huge need for businesses today have emerged at different times in all countries. Therefore, the development of the independent external audit practices vary between countries. Independent external audit, has emerged first in England. In Turkey, the independent external audit requirement has been raised with the supervision of banks in 1987. Independent external auditing system, which raises the most important events in 2001, the USA is one of the largest energy company Enron's bankruptcy is like. Enron wants to bankrupt the USA in many aspects of economic and legal fields have started to be interrogated. Within this context of improvements, one of the most significant and comprehensive regulationrelated to independent auditing was implemented with Sarbanes – Oxley Law that was passaged into law in The US in 2002. It is made parallel arrangements in the European Union in 2006. In our country on the way of European Union, the new Turkish Commercial Law of number of 6102 was adopted in 2011. New regulations in the accounting and particular to audit field has been made in the said law. On independent auditing“ Public Oversight Accounting and Auditing Standards Authority ”was created. In this thesis; the importance and necessity of the audit were explained. New Turkish Commercial Law the innovations brought to the audit and independent external audit systems in Turkey were examined. In addition, new regulations and evaluation of the positive and negative aspects of the changes made contributions to the Institute of Public Oversight and audit have been addressed.