İş yaşamında işi erteleme davranışı ve nedenleri
Procrastination at work place and causes
- Tez No: 410397
- Danışmanlar: DOÇ. DR. H. ŞEBNEM SEÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Erteleme, İş Yaşamında İşi Erteleme, İşi Erteleme, İşi Erteleme Nedenleri, Procrastination, Procrastination at Work, Job Procrastination, Reasons of Procrastination
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 209
Özet
Bu çalışmanın amacı, iş yaşamında işi erteleme davranışının, tanımlanmasını, kuramsal yaklaşımları, özellikle kişisel ve durumsal (kişilik özellikleri ve işin özellikleriyle ilgili) koşullar olmak üzere iki ana hususla irtibatlayarak sebeplerini teorik ve uygulamalı olarak incelemektir. İş yaşamında işi erteleme davranışı genellikle, kişinin etkinliğini ve verimliliğini olumsuz yönde etkileyen bir kavram olarak ortaya çıkmaktadır. Kişinin günlük hayatından iş hayatına birçok yönde etki eden işi erteleme davranışı, işin özellikleri ile kişilik yapısının etkileşimini; kişinin işe karşı tutum ve davranışlarını yönlendiren bilişsel, duyuşsal ve davranışsal bileşenleri içeren ve uzun vadede elde edilecek faydalar için çaba göstermek yerine, kişinin bazı uyarıcılara tepki göstererek kısa vadede mutluluk ve fayda sağlamayı amaçladığı aktivitelerin ortaya çıkmasıyla bir tercihte bulunduğu motive şekli olarak tanımlanabilir. İşi erteleme davranışının; olumsuz yönlerinin yanında, olumlu yönlerinin de olduğunu belirten çalışmaların bulunduğu görülmektedir. İşi erteleme davranışı sergileyen kişinin verimliliği düşebileceği gibi, çalışmalarda işin bitirilmesi için belirlenen süreye yakın son anda performansın zirvesine ulaşarak işin bitirilebildiğinden bahsedilmektedir. Bunun yanında işe zamanında başlayıp zamanında bitirmek, stres yaşamadan, disiplinli, dürüst, işine bağlılık ve sadakatle çalışmak daha ideal ve olumlu bir çalışma tutumu olarak kabul edilmektedir. Çalışmanın birinci bölümünde, araştırmanın teorik altyapısını oluşturan erteleme davranışının; tanımı, psikolojik temelleri, niteliği, önemi, unsurları, bileşenleri, türleri ve temel nedenleri üzerinde durulmuştur. İkinci bölümünde; iş yaşamında işi erteleme davranışı olgusunun; tanımı, tarihi gelişimi, niteliği, önemi, unsurları, bileşenleri, sınıflandırılması, ilgili yaklaşımlar, nedenleri ve çözüm stratejileri üzerinde durulmuştur. Son olarak üçüncü bölümde; Türkiye' de bankacılık sektörü konusuna yüzeysel olarak değinilmiş ve bankacılık sektöründe işi erteleme davranışı üzerine bir anket uygulaması yapılmış ve sonucunda ulaşılan veriler üzerinde durulmuştur. Çeşitli banka şubelerinde uygulanan işi erteleme davranışı anket çalışması ile banka çalışanlarında işi erteleme davranışı durumu incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the defination, theoretical approaches, reasons especially conducted two main subjects that are personal conditions and situational conditions of procrastination at work theoretically and practically. Procrastination at work place often emerges as a phenemenon that affects the effectiveness and efficiency of people negatively. Job procrastination that affects in many forms of people's daily life and work life, can be defined as a motivation form that people in a prefered and includes interaction of the features of job and persoanlity structure, cognitive, emotional and behavioral components which leads attitudes and behaviors of people towards work and instead of effort for long-term benefits, by appearing activities which people purpose to provide happiness and benefits in short-term while reacting in favour of some stimulants. Though it has negative effects, it has seen that there are some researches stated procrastination has positive effects. As well as productivity of people who procrastinate their works may be reduced, it is stated that it can be done also in time by getting the top of summit of their performance in some researches. Besides to start and finish to work on time and working without stress, diciplined, honest, with devotedly and faithfully is accepted more ideal and a positive work attitude. At the first section of the study, it is focused on that constitutes the theoretical foundation, defination, psychological foundations, nature, importance, elements, components, types and the main reasons of procrastination. At the second section, it is focused on defination, history, nature, importance, elements, components, classification, related approaches, reasons and strategies of solution of the phenomenon of procrastination at work. Finally at third section, it is mentioned in Turkey's banking sector subject superficially, a survey application on procrastination at work in banking sector and focused on data. İt is examined status of procrastination at work with the survey application on procrastination for banking employees at different bank's branches.