Plastik film sektöründe toplam üretken bakım (TPM) uygulamaları ve ödül süreci
Total Productive Maintanence (TPM) applications and award process in plastic film sector
- Tez No: 410400
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MERT TOPOYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Toplam Üretken Bakım, Sekiz Sütun, TPM Mükemmellik Ödülü, Plastik Film Sektörü, Total Productive Maintenance (TPM), Eight Pillars, TPM Excellence Award, Plastic Film Sector
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Endüstri İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Toplam Üretken Bakım (TPM) bir Japon yönetim yaklaşımıdır. Bu yaklaşım sekiz temel sütun tarafından oluşturulan takımların; sıfır hata, sıfır arıza ve sıfır kaza hedefleri doğrultusunda yapmış olduğu çalışmalar sonucunda çalışanın becerilerinin gelişimini sağlayarak, ekipmanlarda ve süreçlerde yapılan eyleme dayalı sürekli iyileştirme faaliyetlerinden oluşmaktadır. Bu faaliyetler işletmenin iş hedeflerine ulaşabilmesi, oluşan rekabet ortamında rakipleri karşısında var olabilmesi, iç ve dış operasyonlarını güçlendirebilmesi için gerçekleştirilen çalışmaları içermektedir. Bu çalışmada plastik film sektöründe faaliyet gösteren Polibak Plastik Film Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin Toplam Üretken Bakım uygulamaları ele alınmıştır. Çalışmanın gerçekleştirilebilmesi için işletmenin TPM uygulamaları yapılan saha ziyaretleri ile incelenmiş ve her hafta gerçekleştirilen TPM toplantılarına katılım sağlanmıştır. İşletmenin yapmış olduğu TPM uygulamaları sonucunda, her bir sütun tarafından gerçekleştirilen iyileştirme faaliyetleri ile ölçülebilen ve ölçülemeyen sonuçlarda bir ilerleme kaydedilmiştir. Sonuç olarak TPM faaliyetleri için yapılan harcamaların işletmeye daha büyük bir getiri olarak geri döndüğü tespit edilmiştir. Aynı zamanda TPM Mükemmellik Ödülü süreci çalışmalarında aktif rol alınarak sürecin takibi sağlanmıştır. TPM ödül denetiminden sonra yapılan öz değerlendirme ile ödül süreci içerisinde yapılan iyileştirmeler değerlendirilmiştir. İşletme gerçekleştirmiş olduğu başarılı TPM uygulamaları ve elde etmiş olduğu kayda değer sonuçlar sayesinde JIPM tarafından verilen, 2014 TPM Mükemmellik Ödülü'ne sahip olmuştur.
Özet (Çeviri)
Total Productive Maintenance (TPM) is a Japan management approach. This approach includes continuous improvement activities aiming zero defects, zero breakdowns and zero accidents on equipment and processes. These activities are carried through works of teams formed by eight pillars, resulted in improved worker skills. Among these, there are practices performed to achieve business goals, to survive against competitors in an increasingly competitive business environment, and to strengthen both internal and external operations. In this study, Total Productive Maintenance practices in Polibak Plastik Film Sanayi ve Ticaret A.Ş., which is a company operating in plastic film sector, are covered. In this process, researcher made field visits study TPM practices on site, and attended weekly TPM meetings. As a result of the company's TPM implementation, improvement activities carried out by every each pillar resulted in advancements in both tangible and intangible results. Consequently it is determined that TPM expenses made by company returned as a bigger yield. Researcher also took active role in TPM Excellence Award process of company and tracked the process. Improvements made in award process were evaluated with self-assessment after TPM award assessment. As a result of successful TPM practices and significant results achieved, company was awarded with 2014 TPM Excellence Award which is given by JIPM.