Kamu Hastaneleri Birliklerinde tedarik zinciri yönetimi ve örnek bir uygulama
In Public Hospitals Association supply chain management and a model
- Tez No: 410399
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA AYTUĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tedarik Zinciri, Tedarik Zinciri Yönetimi, Sağlık Hizmetleri, Kamu Hastaneleri Birliği, Suppy Chain, Supply Chain Management, Health Services, Public Hospitals Association
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Her ne amaçla faaliyet gösterirse göstersin bütün işletmeler varlıklarını sürdürebilmek için faaliyetlerini devam ettirmek zorundadır. İşletmelerin faaliyetlerini devam ettirmesi tedarik faaliyetinde bulunmalarına bağladır. Tedarik faaliyetlerinin aksamadan ve en uygun seviyede işlemesi için işletmelerin kendileri için uygun tedarik zincirini oluşturması ve bu zinciri iyi yönetmesi gerekmektedir. Tedarik zinciri yalnızca ürün veya hizmetlerin bir yerden başka bir yere hareketi değil, aynı zamanda bilgi ve para akışını da ifade eden bir kavramdır. Sağlık kuruluşları kısaca hasta ve yaralarının, sağlığından şüphe edenlerin, teşhis, tedavi ve rehabilite edildikleri kuruluşlardır. Sağlık kuruluşlarının bu hizmetleri verebilmeleri için ihtiyaç duydukları en önemli girdiler insan gücü ve tıbbi malzeme ve cihazlardır. Bu girdilerin uygun zamanda, uygun yerde, uygun fiyata ve optimal kalitede sağlanması önemli sağlık hizmetlerinin aciliyeti ve hizmetin uygun şekilde yerine getirilmemesi durumunda telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurabileceği göz önüne alındığından sağlık kurumlarında tedarik zincirinin yönetiminin önemi daha açık anlaşılmaktadır. Bu çalışmanın birinci bölümünde tedarik ve tedarik zinciri kavramlar ile bu kavramların tarihsel gelişimi ve tedarik zincirinin yapısı, tasarımı ve amaçları üzerinde durulmuştur. İkinci bölümünde tedarik zinciri yönetiminin amacı, gelişimi, gelişimine etki eden faktörler performans ölçütleri ve önemi üzerinde durulmuştur. Ayrıca tedarik zinciri yönetiminin işletmeler için avantaj ve dezavantajları açıklanmış, işletmelerin etkin bir tedarik zinciri oluşturabilmesi için dikkat etmesi gereken unsurlar ve tedarik zinciri yönetiminde kullanılan bilgi teknolojileri ve önemi açıklanmaya çalışılmıştır. Üçüncü bölümde tedarik zinciri yönetimin sağlık hizmetleri için neden önemli olduğunun daha açık bir şekilde ortaya konulabilmesi ve tedarik zincirinin nasıl işlediğinin anlaşılabilmesi için sağlık hizmetleri ve sağlık hizmetlerinin yürütülmesinden sorumlu olan kamu hastaneleri birliğinin yapısı, genel özellikleri ve sağlık kuruluşlarında bir bütün olarak tedarik zincirinin nasıl yapıldığı açıklanmıştır. Dördüncü bölümde bir kamu hastaneleri genel sekreterliğinde yasal mevzuat çerçevesinde TZY' nin nasıl uygulandığı ve uygulama sırasında yaşanan sorunlar açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
Whatever the aim is, all firm have to keep going their activity. İt depens on their supply activity. To keep going their activity witout stop and go on in the best rating , firms have to create suitable supply chain and manage this chain.Supply chain is not just moving product and service from one place to other place, at the same time it is a term that exponent information and cash flow. Shortly, Health İnstitutions are institutions that diagnosis, treatment, rehabilitate people who is sick and injured; doupt their health.They need manpower, medical stuff and devices to provide service these needs. These needs should provide at suitable time,in suitable place, good price and optimal quality.Otherwise İt causes the results that aren't possible to compensate. Given these realities importance of managing supply chain could understand clearly. First part of this work includes supply and supply chain terms and these terms' historical development and supply chain's mould,design and aims. Second part includes aim and development of supply chain's management, factors' that affect its management, points to take into consideration to create an active supply chain and using information technologies on supply chain management and its importance. Third part includes why important supply chain management for health services and how process supply chain.These topics are explicated to be understood better Public Hospitals Association form, general qualifications, how does supply chain as a body by healthcare organizations. Forth part includes how be implemented TZY pursuant to relevant by-law in Public hospitals of secretary general.