Molla Fenârî'nin kavram anlayışı
Molla Fenari's logic of concepts
  1. Tez No: 410402
  2. Yazar: MEHMET AKKUZU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM EMİROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Molla Fenârî, Kavram, Lafız, Beş Tümel, Tanım, Molla Fenari, Concept, Term, Five Universes, Definition
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
On dördüncü ve on beşinci yüzyıllarda yaşayan Molla Fenârî, Osmanlı Devletinin en önemli ilim adamlarındandır. O, birçok ilim dalı üzerine değerli eserler kaleme almıştır. Bunlar arasında en meşhur olanı, Mantık ilmi üzerine yazmış olduğu Şerh-i İsâgûcî isimli eserdir. Şerh niteliğindeki bu eser, gerek Mantık ilminin tartışmalı konularına getirdiği açıklamalar gerekse de eğitim kurumlarında yüzyıllarca Mantık öğretimi için kullanılması nedeniyle, bu alanda kendisine önemli bir yer edinmiştir.“Molla Fenârî'nin Kavram Anlayışı”adlı bu çalışmamız, bugüne kadar çalışılmamış bir konu olarak, Fenârî'nin kavramlar mantığını ortaya koymayı hedeflemektedir. İki ana bölümden oluşan bu tez çalışmasının Birinci Bölümü, Fenârî'nin kavramlar mantığının anlaşılmasına yönelik bir ön hazırlık bağlamında, terim ve kavram konusunu, bunların çeşitlerini ve ilişkilerini birlikte ele almaktadır. İkinci Bölüm, Fenârî'nin kavramlar mantığını, ayrıntılı bir şekilde ele almaktadır. Onun kavramlar mantığına getirmiş olduğu açılımlar irdelenerek konu hakkındaki anlayışının tespiti amaçlanmıştır. Sonuç olarak, Fenârî'nin kavram anlayışına dair bu çalışmamız ile onun İslam Mantık Geleneğinin bir takipçisi olduğu ve alana yeni perspektifler kazandırdığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
prominent scholars of Ottoman Empire. He penned significant books on various areas. As the most famous among them, Sherh-Isaguci was on Logic and we are certain of its authenticity up to now. Though it was a commentary work, it took a valuable place in Logic due to its original insights into controversial topics in Logic and its having been used as a textbook in educational institutions of Ottoman Empire. The present study titled“Molla Fenari's Logic of Concepts”as an unstudied subject aims to present how Molla Fenari examined the logic of concepts. Chapter I examines issues of“term”and“concept,”their types and their relations to each other as a preparatory work in order to understand Fenari's logic of concepts. Chapter II studies Fenari's logic of concepts with a great attention. His new insights to the logic of concepts were investigated so that his understanding on the subject was determined. In conclusion, we have found out that in addition to being a student of Islamic Logic tradition, he brought up new perspectives to the area with his understanding of concept.