Lot sizing and variable periodic consumption based stock ordering in an automotive supplier company
Bir otomotiv tedarikçi firmasında sipariş büyüklüğünün belirlenmesi ve değişebilir periyodik tüketim esaslı stok siparişinin verilmesi
  1. Tez No: 410403
  2. Yazar: HÜSEYİN ENGİN AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SABRİ ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Stok, Envanter, Sipariş Belirleme, Tampon Stok, Envanter Yönetimi, ABC Analizi, Inventory, Stock, Buffer, Lot Sizing, Automotive, Inventory Management, ABC analysis
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Globalleşme süreci etkilerinin bir sonucu olarak, şirketler envanter tutma ve sipariş verme konularına özen göstermektedirler. İş yaşamında tüm şirketlerin amacı kar getirmektir. Bu amacı gerçekleştirmek ve piyasadaki varlıklarını devam ettirebilmek için şirketlerin değerlere sahip olmaları gerekir ve bu değerler de yeri geldiğinde kullanıma hazır olmalıdır. Bu değerlerden biri de envanterdir. Envanter yönetimi süreci, hammaddelerin satın alma sürecinden başlayıp, son mamulün müşteriye teslimatına kadar olan süreyi kapsar. Envanter yönetimi sürecine hakim olmak için, şirketler envanter kontrolü için en uygun yöntemleri seçip uygulamalıdırlar. Ürün çeşitliliğinin fazla olduğu şirketlerde bu durum daha da zor hale gelebilir. Özellikle de talep değişkenliğinin yüksek olduğu şirketlerde, müşteri beklentilerini karşılamak daha da zorlaşacaktır. Bu gibi zorluklar da müşteri şikayetlerine yol açacaktır. Şirketler pazardaki talebi karşılamak için yeterli miktarda envanter bulundurmalıdır. Envanter tutma maliyeti tüm şirketler için yüksektir. Aynı zamanda stoksuz kalma durumunun getireceği maliyetler de yüksek olacaktır. Bu anlamda, en uygun sipariş miktarını belirlemek ve tampon stok değerlerini hesaplamak hayati anlam taşıyacaktır. Bu çalışmada öncelikle mevcut metot tanımlanacaktır ve farklı metotlar deneyerek en uygun sipariş belirleme yöntemi aranacaktır. Aynı zamanda müşterinin istediği tampon stok miktarı incelenecek ve yeni metotlar denenerek en iyi çözüm bulunmaya çalışılacaktır. Bu çalışmaya başlamadan önce de ABC analizi yapılarak her ürünün toplam değerde ne kadarlık bir payı olduğu araştırılacaktır.
Özet (Çeviri)
As a result of the effects of the globalization process, companies emphasize the importance of inventory holding and ordering process. In busines life, the aim of all companies are to make profits. In order to realize this purpose and continue their existences in market, companies should have some values and these values should be always ready to use. One of them is called inventory. Inventory management process starts from purchasing the raw materials and continues to sales of finished goods to customers. In order to manage the inventory process efficiently, companies should choose the best methods to order and control them. This gets more difficult if the product variety is high. Especially if the customer demand variation is high, companies gets more difficulties to meet their needs. These kinds of factors cause customers' compliances. Companies should keep enough stock to meet the demand in market. Inventory holding cost in high for all companies. In the mean time, stockout costs are also very high. In this scope, it gets vital to determine the optimum lot sizing policy and optimum minimum stock holding policy. Another important factor is to determine how much inventory should be kept from each product. In order to determine this, an ABC analysis can be used. So that the unnecessary inventory can be avoided. This will also decrease ordering cost, holding costs and related costs. In this study, the actual method will be discribed and different lot sizing methods will be searched to understand the optimum method. In the mean time, customer's actual minimum stock policy will be defined and new methods will be searched to ind the best solution. Before to start searching, an ABC analysis will be performed to understand the value in total for each product and best lot sizing method will be searched for each group in ABC analysis.