Sosyal girişimcilik olgusu ve bir örnek olay incelemesi
Case of Social Entrepreneurship and a Case Study Analysis
- Tez No: 410413
- Danışmanlar: PROF. DR. PINAR SÜRAL ÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Girişimcilik, Sosyal Girişimci, Sosyal Sorun Çözümü, Social Entrepreneurship, Social Entrepreneur, Social Problem Solving
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Sosyal girişimcilik, sosyal girişimci ve bu kişiler tarafından kurulan sosyal girişim örgütleri akademik literatürde yer alan nispeten yeni kavramlardır. Yaşadığımız yüzyılın günden güne çoğalan sosyal sorunlarını çözmeye yönelen sosyal girişimcilik, sosyal etki için sürekli yenilikçilik, proaktiflik içeren faaliyet olarak ifade edilebilir. Sosyal girişimciler yaşadığımız sorunların farkında olup, eldeki kaynakları kullanarak, yaratıcı düşünmeleri ile fırsatları keşfederek, sosyal değer yaratmak için çalışmaktadırlar. Bu çalışmada sosyal girişimcinin kim olduğu ve sosyal sorunların ne tür faaliyetlerle çözüldüğü araştırılmaktadır. Bu bağlamda; sosyal sorunların ortadan kalkmasında etkili bir çözüm olarak sosyal girişimcilik önemli bir rol oynamaktadır. Tez çalışması üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; girişimcilik ve girişimci, sosyal girişimcilik ve sosyal girişimci kavramlarının genel tanımları; ikinci bölümde ise sosyal girişimcileri destekleyen küresel kuruluş Ashoka'nın yaptığı faaliyetler ele alınmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde; Türkiye'de genç işsizlik sorunu üzerinde çalışan bir örnek olay incelemesi yapılmaktadır. Bu bölümde, örnek olay incelemesi gerçekleştirilen kurumun tanımı, çalışmaları, hedeflerine ulaşma yolları ifade edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Social entrepreneurship, social entrepreneurs and social enterprise organizations established by these individuals are the relatively new concepts found in the academic literature. Social entrepreneurship aiming to solve the day by day growing social problems in the century in which we live introduced continuous innovation and proactive activities for social impact. Social entrepreneurs being aware of our life problems are working to use available resources, to explore opportunities with creative thinking and to create social value. In this study, who is a social entrepreneur and with what kind of activities in solving the social problems are being investigated. In this context, social entrepreneurship plays an important role as an effective solution in the elimination of social problems. This thesis work consists of three parts. In the first part; the general definitions of the concepts of entrepreneurship and entrepreneur, social entrepreneurship and social entrepreneur; and in the second part, global organizational activities of Ashoka supporting social entrepreneurs are discussed. In the third part of the study; the case about the problem of the youth unemployment in Turkey is examined. In this section, the definition of the institution in which the case study analysis is performed and ways to achieve its goals is explained.