Cinsiyete duyarlı bütçeleme ve Türkiye uygulaması
Applicability of gender responsive budgeting system in Turkey
  1. Tez No: 410414
  2. Yazar: CEYDA DİKMEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALUK TANDIRCIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bütçe, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Alternatif Bütçe, Cinsiyete Duyarlı Bütçe, Budget, Gender Equality, Alternative Budget, Gender Sensitive Budget
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bütçeler mali ve sosyal alanda ekonomik politika aracı olma özelliğiyle, hükümetlerin sosyal ve ekonomik önceliklerini yansıtan ve bunların politik süreçlerle kullanılmasıyla ihtiyaçlar doğrultusunda hazırlanan kanunlardır. Bütçeler, ülkelerin mevcut mali, ekonomik ve sosyal durumları ile ilgili bilgi veren metinlerdir. Küreselleşme süreciyle beraber gerek gelişmiş gerekse gelişmekte olan ülkeler bütçelerini toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifi dahilin de yeni bir bakış açısı getirmeye başlamıştır. Çünkü cinsiyet eşitsizliklerinin ortadan kaldırılması artık global bir hedef konumuna gelmiştir. Yaşanan bu gelişmeler ışığında Türkiye'de de bütçelerin cinsiyete duyarlı hale gelmesi, toplumsal kadın-erkek eşitliğini ön plana alması ve bunları uygulanabilir kılma yönündeki çalışmalar tartışılmaya başlamıştır. Bu tez çalışmasında cinsiyete duyarlı bütçeleme kavramına ve dünyadaki uygulamalarıyla birlikte Türkiye'de bu sürecin nasıl işlediğine ve bütçe süreçlerine nasıl yansıdığına, bütçe politikalarının cinsiyete daha duyarlı hale getirilmesi yönünde yapılanlara ve neler yapılması gerektiğine dair konular ele alınmıştır. Bu çerçevede ilk bölümde alternatif bütçe uygulamaları hakkında bilgi verilmiş, İkinci bölümde, cinsiyete duyarlı bütçeleme hakkında genel ve teorik bilgiler ele alınmış, Üçüncü ve son bölümde ise, cinsiyete duyarlı bütçelemenin Türkiye açısından uygulanabilirliği araştırılmış ve bu doğrultuda alınan kararlar, yürütülen çalışmalara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Budget for the financial and social areas on the property that economic policy tool, reflecting the social and economic priorities of the government and their needs are prepared in accordance with the law by using the political process. Budgets, countries are texts that provide information about the current financial economic and social situation. Gender equality should be developed as well as developing countries budgets along with the globalization process has begun to bring a new perspective within the perspective. Because the elimination of gender inequality has now become a global destination. In light of these developments also become experienced gender-sensitive budgets in Turkey, to get the social equality of women and men, and they began to discuss the forefront of efforts applied make-up. This thesis on gender-sensitive budgeting concept in the work, and how this process in Turkey with world application that works and how it reflected in the budget process, those made towards making more gender sensitive budget policies and issues that need to be done are discussed. In this context, given information about alternative budget implementation in the first part, the second part, general and theoretical knowledge about gender-sensitive budgeting discussed, the third and last part, gender-sensitive budgeting to investigate the feasibility for Turkey and the decisions taken in this direction is given to studies.