Sosyolojik yaklaşımla vergi yükü üzerindeki kültürel ve politik etmenler: Tarihselliği bağlamında Türkiye analizi
Cultural and poli̇ti̇c factors on tax load with sociological approach: Turkey analysis in terms of its historicity
  1. Tez No: 410416
  2. Yazar: MEHMET LATİF HAYDANLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN AY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi yükü, vergi kültürü, politik kültür, aşar vergisi, varlık vergisi, toprak mahsulleri vergisi, düz oranlı vergiler, Tax load, tax culture, political culture, tithe, wealth tax, agricultural products tax, proportional taxes
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Uluslararası karşılaştırmalarda gelir dağılımında adaleti gösteren Gini katsayısı ve Lorenz Eğrisi kadar kalkınmanın aşamalarında bir diğer önemli gösterge, vergi yükü kavramıdır. Zira kalkınmanın aşamalarında toplumsal kesimler üzerindeki vergi yükünün ne kadarının hangi kesimler üzerinde kaldığı önemlidir. Ancak günümüzde objektif yaklaşımlar kadar özellikle de vergi yükü söz konusu olduğunda sübjektif yaklaşımlar da önem kazanmıştır. Sübjektif yaklaşımlar göz ardı edilerek yapılacak uluslar arası karşılaştırmalar sağlıklı sonuçlar ortaya koymayacaktır. Bu bağlamda ulus devletlerin sahip olduğu vergiye bakış açıları ve vergi kültürü mali sosyolojinin ilgi alanındadır.
Özet (Çeviri)
In international comparisons, tax load concept in another important indicator showing justice in income distribution in the stages of development as much as gini coefficient and Lorenz curve. Because how much tax load on societal segments in the stages of devlopment remains on which societal segments is important. However, subjective approaches have gained importance as much as objective approaches especially when tax load is in question, these days. International comparisons to be made without considering subjective approaches shall not bring healty results. Within this context, points of view nation states have to tax and tax culture is within the interest area of financial sociology.