Tedarik zinciri yönetiminde AHP ve bulanık AHP yöntemi kullanılarak tedarikçilerin performansının ölçülmesi, yeni yöntem önerileri ve uygulamaları
Measurement of supplier performance at supply chain management by using AHP and fuzzy AHP methots, new methots proposals and applications
  1. Tez No: 410417
  2. Yazar: EMRE ÇAĞLAR TURGUT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN AVUNDUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tedarik Zinciri Yönetimi, Tedarikçi Performansı, AHP, Bulanık AHP, Çok Kriterli Karar Verme Yöntemleri, Yeni Yöntemler, Supply Chain Management, Supplier Performance, AHP, Fuzzy AHP, Multi Criteria Decision Making Methots, New Methots
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Endüstri İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 315
Özet
Yoğun rekabet ortamının yaşandığı iş dünyasında, işletmeler kendi yerlerini sağlamlaştırmak ve devamlılıklarını sürdürebilmek için tedarik zinciri yönetimi kavramına önem vermeleri gerekmektedir. Tedarik zinciri dahilinde olan diğer üyelerin performansları da işletmelerin başarısını doğrudan etkilemektedir. Tedarikçiler de tedarik zincirinin önemli bir parçasını oluştururlar. Tedarik zinciri yönetiminin önemli bir halkasını oluşturan tedarikçi performans değerlendirmeleri, işletmelerin aldığı önemli kararlara yol gösterir. Tedarikçilerin performansları işletmelerin performanslarını etkileyen önemli bir unsurdur. Tedarik zinciri yönetiminde, tedarikçilerin performanslarının kontrol edilmesi ve izlenmesi gerekir. Tedarikçi performansını etkileyen birçok faktör vardır. Tedarikçi performansının değerlendirilmesi çok sayıda çelişebilen, sayısal ve sayısal olmayan kriterlere sahip olabilen değerlendirme kriterleri gerektiren çok kriterli karar verme problemidir. Bu çalışmada, bir işletme örnek alınarak tedarik zinciri yönetiminde tedarikçilerin performansının ölçülmesi problemi ele alınmıştır. Değerlendirmede Analitik Hiyerarşi Prosesi ve Bulanık Analitik Hiyerarşi Prosesi tekniğinin yanında yeni yöntem önerileri sunulmuş ve problem üzerinde uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
To consolidate their place and maintain their contiunity in intense competitive business environment companies should give importance to concept of supply chain management. Performances of other members in supply chain influence success of businesses directly. Suppliers constitute an important part of the supply chain. Supplier performance evaluation, which forms a significant ring of the supply chain management, provides guidance to the important decisions made by businesses. Suppliers performances is an important issue that effect business performances. Suppliers performances should be controlled in supply chain management. There are a lot of factors that effect supplier performance. Evaluation of supplier performance is a multi criteria decision making problem that requires a lot of evaluation criteria they are qualitative and quantative criteria, can conflict with each other. In this study, supplier performance determining problem in supply chain management is studied at a firm. In evaluationing this process Analytic Hierarchy Process, Fuzzy Analytic Hierarchy Process and also new methods are described and are used in the solution.