Türk vergi sisteminde kat (Arsa) karşılığı inşaat işlerinin vergilendirilmesi
Taxation on construction projects in return for flat in Turkish tax system
  1. Tez No: 410415
  2. Yazar: AHMET BURAK SOSLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE GÜNAY BEKÂR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kat karşılığı inşaat sözleşmesi, kat karşılığı inşaatişlerinde sözleşme taraflarının hakları ve sorumlulukları, kat karşılığı inşaat işlerinde sözleşme taraflarının vergisel yükümlülükleri, Construction project in return for flat
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mali Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Ülkemizin kentleşme hızı giderek artmakta olup bu sebeple inşaat sektörü de bunun paralelinde artış göstermektedir. İnşaat sektörü ülkemizin lokomotif sektörlerinden birisidir. İnşaat faaliyetleri, ekonomik kalkınmanın önemli itici güçlerinden biridir. Bu sektörün ekonomideki olumlu ve olumsuz gelişme ve değişmeleri yan sanayileri ile birlikte nüfusumuzun büyük bir oranını yakından ilgilendirmektedir. İnşaat yapım işleri çeşitli dallara ayrılmaktadır. Bunlar taahhüt şeklinde özel veya resmi kurumlar, yapı kooperatifleri ve özel inşaatlar şeklinde sınıflandırılabilir. Çalışmamızda“Türk Vergi Sisteminde Kat (Arsa) Karşılığı İnşaat İşlerinin Vergilendirilmesi”başlığı altında ülkemizde uygulaması en çok görülen inşaat yapma usullerinden biri olan kat karşılığı inşaat işleri ele alınmıştır. Vergi Mevzuatımızın net ve yeterli olmaması sebebiyle arsa sahipleri ve müteahhitler, Gelir İdaresi Başkanlığı ile ciddi sorunlar yaşamakta ve konu Yargıya intikal etmektedir. Çalışmamızda bu sorunlara üç tarafın penceresinden de bakılarak, sorunlara yönelik tespitler ve çözüm önerileri sunulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The speed of urbanization in our country is increasing day by day therefore the construction sector is expanding as well. The construction sector is the one of the locomotive sector of our country. The construction activities are one of the boosting sectors in economic improvement.Together with the sub-industries the negative and positive effects of this sector and developments are related to most of the population. There are various branches of construction works. They can be classified as private and public institutions with contracts, construction cooperatives and private constructions. In this project, under title of“Taxation on Construction Projects in Return for Flat in Turkish Tax System”, constructions in return for flat, which is one of the most common practices in Turkey, have been covered. Since the tax legislation is not sufficient, landowners and contractors have serious problems with Revenue Administration and this is even submitted to the jurisdiction. In our project, looking at this issue from three different angles, a new perspective has been added and also new arguments and solutions have been presented.