Türk ve Avrupa Birliği Hukukunda iltica hakkı
The right of asylum in Turkish and the European Union Law
  1. Tez No: 410424
  2. Yazar: NESLİHAN ÖZKERİM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TİJEN DÜNDAR SEZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Uluslararası İlişkiler, Law, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İltica Hakkı, Mülteci, Sığınmacı, Avrupa Birliği ve Türkiye, Asylum Right, Refugee, Asylum Seeker, European Union and Turkey
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Avrupa Birliği Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Mülteci haklarının korunması ile ilgili düzenlemeler Birinci Dünya Savaşı sonrasına dayanmakla birlikte mülteci haklarının korunmasına ilişkin gelişmeler devam etmektedir. Mülteci hakları ile ilgili olarak uluslararası ve bölgesel örgütler, bağlayıcı anlaşmalar ile etkin bir koruma sağlamayı amaçlamaktadır. Bu konuda en önemli sözleşme Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan 1951 Cenevre Sözleşmesidir. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından sığınma talebinde bulunan kişilere 1951 Cenevre Sözleşmesine göre mülteci statüsü verilir ve koruma sağlanır. 1951 Cenevre Sözleşmesi'nin sağladığı uluslararası korumanın yanı sıra bölgesel düzeyde ve devletlerin iç hukuklarında da mültecilere koruma sağlayan düzenlemeler bulunmaktadır. Avrupa Birliği'nin de mülteci ve sığınmacılara ilişkin birçok düzenlemesi bulunmaktadır. Bu tezde mülteci ve sığınmacıların uluslararası hukukta korunması açıklandıktan sonra Avrupa Birliği ve Türk Hukukunda iltica hakkı incelenecektir.
Özet (Çeviri)
While regulations in regard with protection of refugee rights date back to World War One, developments about refugee rights still continue. International and regional organizations aim to protect refugee rights effectively through obligatory agreements. The most material agreement on this subject is 1951 Geneva Convention which was prepared by United Nations. United Nations High Commission for Refugees gives refugee status to people who seek asylum and provide protection. In addition to international protection by 1951 Geneva Convention, there are also regulations that guarantee protection on regional level and in municipal law of states. European Union also has several regulations regarding refugees and asylum-seekers. In this thesis, after explaining the protection of refugees and asylum-seekers in international law, right of asylum in European Union and Turkish Law will be examined.