Güneydoğu Anadolu bölgesinde bulunan Seramiksiz Neolitik Döneme ait bir buluntu merkezi Karahan Tepe
The pre Pottery Neolithic Period of Southeastern Anatolia region central one finds: Karahan Tepe
- Tez No: 410425
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULLAH SEMİH GÜNERİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Karahan Tepe, Göbekli Tepe, Sefer Tepe, Taşlı Tepe, Hamzan Tepe, Yeni Mahalle, Seramiksiz Neolitik Dönem, Karahan Tepe, Göbekli Tepe, Sefer Tepe, Taşlı Tepe, Hamzan Tepe, Yeni Mahalle, Pre-Pottery Neolithic
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arkeoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
Bu tez kapsamında Şanlıurfa'nın 63 km doğusunda Tektek Dağları Milli Parkı sınırları içerisinde bulunan, Seramiksiz Neolitik Döneme tarihlenen Kara-han Tepe ele alınmıştır. Çoğunluğu tarım arazisi içerisinde kalan Karahan Te-pe'de in-situ megalitler keşfedilmiş ve bunların Şanlıurfa il sınırları içerisinde bulunan, aynı döneme tarihlenen Göbekli Tepe, Sefer Tepe, Taşlı Tepe, Yeni Mahalle, Hamzan Tepe, Nevali Çori gibi buluntu merkezlerindekilerle benzer özellikleri ortaya çıkarılmıştır. Ayrıca bulunan materyaller ışığında Karahan Tepe'nin, Göbekli Tepe'nin 2. Tabakası, Sefer Tepe, Taşlı Tepe, Hamzan Tepe ile karşılaştırılması yapılmış ve böylece Karahan Tepe'nin Seramiksiz Neolitik Dönem'in B evresi başlarına tarihlenmesi gerektiği düşünülmüştür. Tez kapsa-mında özellikle malzemelerin benzerliği ve küçük buluntuların sınıflandırılma-sında Yakındoğu kıstas olduğundan ve de konunun daha iyi anlaşılması gerekçe-siyle; çalışmada sadece Karahan Tepe ile sınırlı kalınmamış aynı zamanda Ya-kındoğu ve Anadolu'nun bazı Seramiksiz Neolitik buluntu merkezleri de kısaca ele alınmıştır. Bu buluntu merkezleri belli bir sistem içerisinde küçük ve büyük buluntular olarak sınıflandırılmış ve özellikle Karahan Tepe ile olan benzerlikler ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Bu incelemeler yapılırken, Karahan Tepe'nin, Neolitik Dönem'deki konumu ve çevre buluntu merkezleri ile olan etkileşimi tespit edilmeye çalışılmış böylece Karahan Tepe'nin, bu süreç içerisindeki yeri ve sürece katkısı araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, Karahan Tepe which is located 63 km east of Sanliurfa, in the boundaries of Tektek Mountains National Park and dated to the Pre-Pottery Neolithic period is discussed. In Karahan Tepe, majority of which remained in the agricultural land, in-situ megalithic were discovered and similar features with the finding centers, which are in the boundaries of Şanlıurfa, like Gobekli Tepe, Sefer Tepe, Taşlı Tepe, Yeni Mahalle, Hamzan Tepe, Nevala Çori, which are dated to the same period, have been revealed. Also in light of materials that are found, comparison of Karahan Tepe with Gobekli Tepe's 2nd Layer, Sefer Tepe, Taşlı Tepe, Hamzan Tepe is made and so it is thought that Karahan Tepe should be dated to the early PPNB Age. As the Near East is the criterion in the similarity of materials and the classification of small findings and for the subject to be better understood; The study is not only limited with Karahan Tepe but also findings of some Pre Pottery Neolithic centers of Near East and Anatolia are also briefly discussed. These discovery centers are classified as minor and major findings in a certain system and particular similarities with Karahan Tepe are examined in detail. While these investigations are carried out, position of Karahan Tepe in the Neolithic Age and the interaction with the surrounding finding centers have been tried to be determined and so contribution and place of Karahan Tepe in this process is searched.