Kadın pop star imgeleri ve toplumda kadın algısı: Amerika, İtalya ve Türkiye örneği
Woman pop star images and social perception of women: Case studies of the U.S.A., Italy and Turkey
  1. Tez No: 410426
  2. Yazar: DESTİNE SARPER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİLSEN GÖKÇEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Sosyoloji, Music, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Karaibrahimgil, Consoli, P!nk, Pop Müzik, Kadın Edebiyatı, Adrienne Rich, Karaibrahimgil, Consoli, P!nk, Pop Music, Women's Literature, Adrienne Rich
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu tezde, feminist şair ve kuramcı Adrienne Rich'in On Lies, Secrets, and Silence adlı eserinde önerilen“dişil dil”incelenmiş ve bu dilin Türk, İtalyan ve Amerikalı üç kadın pop şarkıcısının şarkı metinlerindeki izdüşümleri araştırılmıştır. Adrienne Rich'in yapıtındaki kadın dilinden istenen özellikler olan, yalandan arınmış gerçekler, sırlarla örtülmeyen düşünceler ve suskunlukları dolduran sözler, Türk pop şarkıcısı Nil Karaibrahimgil, İtalyan Carmen Consoli ve Amerikalı P!nk'in şarkılarının arasındaki mesajlarda taranmış, elde edilen ortak bulgular açıklanmıştır. Feminist kuramcı Rich'in sözü edilen eserindeki dişil dil özellikleri, farklı kültürlerden gelen, popüler kültürü temsil eden kadın pop şarkıcıların metinlerinde tespit edilmiştir. Bu tez, Adrienne Rich ile üç kadın söz yazar ve şarkıcı arasındaki bağı göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, American feminist poet and theoretician Adrienne Rich's ideas concerning“female language”in On Lies, Secrets, and Silence have been studied and the projections of her concept of female language have been investigated in the three female pop singers from Turkey, Italy and the U.S.A. The desired chracteristics of the female language for Adrienne Rich, which are truthfulness, avoidance of secrets, and filling silences have been traced in the lyrics of the Turkish pop star Nil Karaibrahimgil, Italian Carmen Consoli, American P!nk and the common denominators in all these song writers have been pointed out. All these pop singers, from such diverse cultures, have shown characteristics that belong to what Rich refers to as“female language.”This thesis demonstrates the connection among Adrienne Rich and these female song writers and singers.