Azerbaycan'da sermaye piyasasının gelişiminde yatırım bankacılığının rolü
The role of the investment banking in the development of capital market in azerbaijan
  1. Tez No: 410445
  2. Yazar: FAİQ NURİYEV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL MAZGİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yatırım Bankacılığı, Sermaye Piyasası, Azerbaycan'da Bankacılık Sektörü, Investment Banking, Capital Market, The Banking Sector in Azerbaijan
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Finans ve Bankacılık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Azerbaycan finans sistemi Cumhuriyet döneminde gelişme aşamasına geçmiştir. Özellikle bankacılık sektöründe finans sisteminin gelişmesi için yasa kabul edilmiştir ve düzenlemeler yapılmıştır. Azerbaycan finans sektöründe yaşanan bazı sorunların temel nedenlerinden biri ticari bankaların hala yatırım bankaları ve diğer finansal kurumlara göre daha önde olmasıdır. Bu da ülkede yatırımlar konusunda eksikliklerin olmasına ve ticari bankalarda kredi faizlerinin yüksek olmasına neden olmaktadır. Yatırım bankacılığı, mevcut servetlerin transferi, hisse senedi ve tahvillerin tedavülü, menkul kıymetlerin yönetimi dahil sermaye teşekkülünün bulunduğu tüm işlemleri ve kuruluşları kapsar. Yatırım bankaları mevduat kabul etmeyen, ticari ve diğer bankaların fonksiyonları dışında kalan faaliyetleri yürütür. Yatırım bankaları fon talep edenlerle fon arz edenleri bir araya getirerek onlar arasında güven unsurlarını geliştirir. Sermaye piyasasının güven unsurunun gelişmesine katkı sağlar. Tasarruf sahiplerine danışmanlık hizmeti sunarak onların tasarruflarının riskten korunmasına ve doğru yatırımlara yönelmesine katkı sağlar. Yatırım bankaları şirketlerin mali şeffaflık prensiplerine uyum sağlamasına ve muhasebe sistemlerinin uluslararası standartlara uygun düzenlenmesine yardımcı olur. Azerbaycan'da şu anda yatırım bankacılığı pek gelişmemiştir. Sadece ticari bankaların bünyesinde yatırım bankacılığı departmanı vardır ve onlarında faaliyetleri sınırlı kalmıştır. Bu çalışmanın amacı, dünyadaki yatırım bankalarının incelenerek Azerbaycan sermaye piyasası ve bankacılık sektörüne olası katkılarını belirtmek; Azerbaycan'da kurulacak yatırım bankalarının ülkenin sermaye piyasasının gelişimine katkılarını göstermek; yatırım bankaları gelişmiş ülkelerin yasal mevzuatları yardımıyla bu bankaların görev ve işlevlerini yerine getirebilme güçlerinin belirlenebilmesidir.
Özet (Çeviri)
The financial system of Azerbaijan entered into development period after gain his independency. In particular, the law has been adopted for the development of the banking sector in the financial system, and regulations were made. One of the biggest problem in the financial system of Azerbaijan is that commercial banks are more powerful that the investment banks and other financial organizations. That leads to deficits in the investments and high percentages in the credits. Investment banking includes transfer of present resources, bonds, stocks exchange and other procedures and organization. Investment banks run procedures besides deposits, other functions of the commercial banks. Investment banks unite the fund needing and fund raising organizations and make reliable affairs among them. It helps reliable capital market. It advices the underdeveloping organizations and assist them to aware of the risks and direct them to the real investments. Investment banks help the institutions financial transperancy and make their accountancy for the international standarts. For the present investment banking has not increased. There are just investment banking departments in the commercial banks and their activities were limited. The aim of this work note potential benefits to Azerbaijan investment market and banking section according to international investment banking; note help of the investment banking to the development of the capital market in Azerbaijan; determine the working ability of the banks with the help of the countries legal system where investment banking developed.