Muhammed Arkoun'un modern İslam düşüncesindeki yeri
The state of Muhammad Arkoun in the modern İslamic thought
- Tez No: 410448
- Danışmanlar: PROF. DR. ADİL ÇİFTÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
- Anahtar Kelimeler: İslam, Kur'an, Sünnet, Laiklik, Tarihsellik, Siyaset, İslam düşüncesi, modern dönem, Müslüman düşünür, Islam, Qur'an, Sunnah, Secularism, Historicity, Politics, Islamic thought, the modern era, Muslim thinkers
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Modern İslam Düşüncesi, Müslüman toplumlarda yaşayan ilim ve fikir adamlarının; din, toplum, medeniyet, kültür, felsefe ve benzeri konularda ürettikleri görüşlerin, kanaatlerin ve bilgilerin tamamını kapsar. Modern İslam Düşüncesi,“bugüne İslam diye gelen din”hakkında sorgulama yaparken doğal olarak İslam'ın kitabı olan Kur'an'ı tek ölçüt olarak ele almaktadır. Zira Kur'an, yorumlamada her ne kadar geleneksel dini ilimlerin tahrifatına uğramış olsa da, metin olarak bozulmadan bugüne intikal etmiştir. Bu kaynak dışında, başta sünneti oluşturan hadisler olmak üzere fıkhî, kelami, mezhebi, tasavvufi tüm dini metinler ve bu metinler etrafında oluşmuş usuller, anlayışlar ve kurumlar modernistlerin tenkit odakları olmaktadırlar. Modernistlere göre sadece Kur'an'dan ilham alınarak çağdaş sorunların üstesinden gelinebilir. İslamiyet'in yeniden zamana damgasını vurması ancak bu metotla gerçekleşebilir. Bu çalışmada Modern İslam Düşüncesinde önemli bir yere sahip olan Muhammed Arkoun incelenmiştir. Arkoun, Kuran çalışmalarıyla şöhret bulmuştur. Bütün yönleriyle ele alınmaması Arkoun'un Türkiye'de eksik tanınmasına neden olmuştur. Arkoun'u İslam, Kur'an, Sünnet, Felsefe, Tarih, Laiklik ve Siyaset çerçevesinde ele alarak bu eksikliği gidermeye çalışacağız.
Özet (Çeviri)
Modern Islamic Thought covers the whole of convictions and information of Muslim scholars who lives in Muslim societies on religion, society, civilization, culture, philosophy and so forth. Modern Islamic Thought takes the Qur'an as the only measure when inquiring about“the religion which is named Islam today”. Indeed, the Qur'an has been referred to as an intact text today although in the classical interpretation it has been tampered. This outside source, especially circumcision, including constituent fiqh tradition, theological, sectarian, all religious texts and mystical texts formed around these methods, insights and criticisms of modernist institutions are further focus. According to the modernist inspired contemporary issues only from the Qur'an can be overcome. Time stamp of Islam again, but this method can take place. In this study, which has an important place in modern Islamic Thought Mohammed Arkoun was investigated. Arkon, has found fame with Qur'anic studies. Arkoun to be addressed in all aspects missing in Turkey has led to recognition. Arkoun Islam, Qur'an, Sunnah, Philosophy, History, Secularism and Politics in the framework will try to correct this deficiency by taking.