Türk Anayasa Hukukunda anayasa şikayeti
Turkish Constitutional Law constitutional complaint
  1. Tez No: 410449
  2. Yazar: MELİKE DEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERDAR NARİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Anayasa, Anayasa Şikayeti, Anayasa Mahkemesi, İnsan Hakları, Bireysel Başvuru, Constitution, Constitutional Complaint, The Constitutional Court, Human Rights, Individual Application
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Günümüz dünyasında ülkelerin gelişmişliği insana verilen değer ve gösterilen saygı ile doğru orantılıdır. Gelişmiş olarak kabul edilen ülkelerin neredeyse tamamında temel hak ve özgürlükler yasal ya da anayasal güvence altına alınmıştır. Çünkü insan hakları bireyin siyasi iktidar karşısındaki en önemli güvencesidir. Günümüz demokratik anayasalarının vazgeçilmez unsuru olan hak ve özgürlüklere anayasalarda yer verilmesi demokratikleşme adına önem arz etse de tek başına ne devletlerin gerçek anlamda demokratik olmasına ne de hak ve özgürlüklerin korunmasına yeterli gelir. Bu nedenle devlet organlarınca kullanılan kamu gücü nedeniyle hak ve özgürlüklerin ihlal edilmesi halinde bireyler daha nitelikli bir korumaya ihtiyaç duyarlar. İşte anayasa şikayeti de bu gereksinimden kaynaklı olarak hak ve özgürlüklere yönelik ihlaller için etkili bir koruma mekanizması olarak ortaya çıkmıştır. Anayasa şikayeti uygulamasının ülkemiz hukuk sisteminde yer alması ise 2010 yılında yapılan halk oylaması sonucu olmuştur. Anayasa şikayetine ya da yasa koyucunun tercih ettiği şekliyle Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruya ilişkin düzenlemeler Anayasa, 6216 sayılı Kanun ile Anayasa Mahkemesi İçtüzüğü'nde yer almaktadır. Bu tez kapsamında, anayasa şikayetinin tanımı, işlevi, özellikleri ve mukayeseli hukuk örnekleri ile anayasa şikayetinin Türk hukuk sistemindeki görünümü olan Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkının usul ve esaslarına ilişkin düzenlemeler Anayasa Mahkemesi kararları çerçevesinde incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In today's world of the country's wealth and respect for people is directly proportional to the value given. In almost all developed countries that are considered to be legal or constitutional fundamental rights and freedoms are guaranteed. Because the human rights of the individual is the most important guarantee against political power. Today, which is an indispensable element of a democratic constitution constitutional rights and freedoms to be included in the name of democratization Although the importance of what state alone is real democratic rights and freedoms nor adequate income protection. Therefore, due to public power by state organs used in case of violation of rights and freedoms of individuals in need of protection are more qualified. Here's constitutional complaint stemming from these requirements for violations of rights and freedoms has emerged as an effective protection mechanism. Constitutional complaint applications to take part in our country's legal system in 2010 has been the result of the plebiscite. Constitutional complaints or preferred form of the legislator regulations regarding individual applications to the Constitutional Court the Constitution, Law No. 6216 is located in the Rules of the Constitutional Court. In this thesis, the constitutional complaint, the definition of functions, features and comparative law, with examples constitutional complaint, the Turkish legal system's view that the Constitutional Court right of individual petition and procedural regulations regarding the Supreme Court decision in the framework were examined.