Örgütsel stresin işgören performansına etkisi: Azerbaycan'daki beş yıldızlı otellere yönelik bir araştırma
The effect of organizational stress on employee performance; A research in Azerbaijan five star hotels
- Tez No: 410457
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGÜR DEVRİM YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Stres, Performans, İşgören, İşgören Performansı, Organizational Stress, Performance, Employee, Employee Performance
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 199
Özet
Stres günümüzde işletme yöneticilerinin temel işletme faaliyetleri kadar önemsediği bir kavram haline gelmiştir. Bilindiği üzere iş yaşamında stres yaratan çok sayıda faktör bulunmaktadır. İşletmelerin verimlilik ve başarısında örgüt çalışanlarının önemli bir yer tuttuğu inancı, örgütsel stres konusunun önemini gün geçtikçe arttırmaktadır. Diğer bir deyişle, örgütsel stres günümüz iş yaşamında hala çözülememiş bir sorun olarak algılanmakta ve örgütün başarısını olumsuz yönde etkileyen önemli bir unsur olarak adlandırılmaktadır. Örgütsel stres kaynakları insan yaşamının her alanında olduğu gibi iş yaşamında da, yarattığı olumsuz sonuçlarla, etkili olmaktadır. Ancak iş yaşamında öncelikle ele alınması gereken konu, stresin örgütsel performans üzerindeki etkisidir. İşgören performansı işletmelerin başarısında önemli rol oynamaktadır. Elbette, performanstaki düşüşlerin çok sayıda nedeni vardır ancak bu çalışma sadece örgütsel stresin performans üzerindeki etkisi ile sınırlandırılmıştır. Bu çalışmanın temel amacı turizm sektörünün önemli bir alt bileşeni olan konaklama işletmelerinde örgütsel stres kaynaklarının incelenmesi ile çalışanların sahip oldukları demografik özellikler ile örgütsel stres ve performanslarına bakış açıları arasında bir fark olup olmadığını belirlemektir. Araştırmanın ilk bölümünde, stres, örgütsel stres kaynakları, işletmelerde örgütsel yapı ve tüm kaynaklardan çıkan stres kaynakları değerlendirilmiştir. İkinci bölümde, performans ve işgören performansı ile ilgili kavramlar, performans değerlendirme yöntemleri ve performans değerlendirmenin yararlarına değinilmiştir. Araştırma sonuçlarından elde edilen bulgular, Azerbaycan'da bulunan beş yıldızlı konaklama işletmelerinde çalışanların örgütsel stres düzeyi ve işgören performansları arasındaki ilişki ve demografik özellikleri ile örgütsel stres - performans algılamaları arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Nowadays stress has become a concept which managers deal with as much as they deal with basic management activities. As is known there are many factors creating stress in work life. The belief that employees play an important role in the productivity and success of any business increases the importance of the term organizational stress. In other words, in work life organizational stress is still perceived as an unsolved problem and as an important component that affect the success of the business in a negative way. As in every part of human life organizational stressors affect us in work life with its negavite consequences. However, in work life one of the most important subjects is the effect of stress on performance of employees as employee performance also plays a significant role in business success. Certainly, the reasons behind the decrease in performance of employees can be miscellaneous but this study is just limited to the effects of organizational stress on employee performance. The main aim of this study is to determine organizational stress factors and analyze the perception of employees towards organizational stress and performance relationship in lodging enterprises which are the most important component of tourism industry. In the first part of this study, stress, organizational stress sources, are evaluated. In the second part, concepts related to performance and employee performance, performance evaluation methods and the benefits of performance evaluation are evaluated. The findings of the research revealed the relationship between organizational stress and employee performance and the relationship between demographic characteristics of employees and mentioned subjects in five star hotels in Azerbaijan.