Cenine yönelik tıbbî müdahalelerin İslam Hukuku açısından değerlendirilmesi
The evaluation of medical interventions for fetus in terms of Islamic Law
- Tez No: 410456
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ESEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
- Anahtar Kelimeler: Cenîn, Yapay/Sun'î dölleme, Homolog dölleme, Heterolog dölleme, Kürta, the fetus, artificial insemination, homologous insemination, heterologous insemination
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 231
Özet
Hiçbir insan dünyaya kendi talebi üzerine gelmemektedir. İnsanın vücûd bulmasında Yaratıcının ve ana babasının iradesi etkili olmaktadır. Yani insanın varlık bulmasında kendisi dışındaki karar vericiler rol oynamaktadır. Günümüzde insan üzerinde öyle tıbbî tasaruflar uygulanmaktadır ki, Allahın yaratmasına bile müdâhale edildiği söylenebilir. Gelinen nokta neredeyse insanın üremesi değil; üretilmesidir. İnsanın varlık sahasına çıkmasında karar vericiler etkili olduğu gibi; varlık bulmamasında da karar vericiler etkili olabilmektedir. Dışarıdan bir müdahale olmasa, varlık sahasına çıkacak olan cenînin varlığına çeşitli sebeplerle/bahanelerle son verilebilmektedir. Çalışmamız, oluşum aşamasında ve oluştuktan sonra cenîne yapılan tıbbî müdâhalelerin İslâm hukûkuna göre hükmünü ortaya koymayı amaçlamaktadır. Günümüz insanının başvurduğu çocuk sahibi olma yöntemlerini ve oluşmuş cenînden kurtulmak için ileri sürülen gerekçeleri ve bunların İslâm hukûku açısından hükümlerini ele aldık. Canlılığın başlangıcı konusunda görüş birliğine varılamadığı ve yaşamın başlangıcının, parçacı yaklaşımlarla tespit edilmeye çalışıldığı anlaşılmaktadır. Genel yaklaşım olarak tedavi edici, kolaylaştırıcı ve faydalı mahiyette olan tıbbi müdahalelerin dini açıdan da benimsendiğini; buna karşılık tabiatı bozma veya olumsuz mahiyyetteki müdahalelerin ise kabul görmediğini söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
No man is coming to the world at his/her own request. In the existence of human, the will of the Creator and parents is effective. Therefore, in finding the existence of human, decision makers outside of him/herself play a role. Today, some medical procedures applied on the human, are considered to interfere with God's creation. At this point, almost no natural human reproduction, in contrast human is produced. As decision-makers are effective in the field of human existence, they may also be effective at the non-existence of human. The presence of fetus, which will be present in the absence of any outside intervention, may be terminated for various reasons / excuses. Our study aims to eleborate the medical interventions, in the formation stage of the fetus and after, according to Islamic law. We have discussed the modern methods of having children, alleged reasons to get rid of a formed fetus and their evaluations in terms of the Islamic law. Not a consensus about the beginning of life, in contrast the beginning of life is understood and tried to determine with particle approach. As a general rule we can say that: medical interventions in nature of therapeutic, facilitator and the beneficial has been adopted in terms of Islam. In contrast, medical interventions in nature to disrupt or negative feature is not accepted.