Hüseyin Nihal Atsız'ın romanlarında izleksel yapı
Themati̇c structure in Hüseyi̇n Ni̇hal Atsız's novels
  1. Tez No: 410458
  2. Yazar: ALEV UYSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN KORKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Hüseyin Nihal Atsız, Structure and Theme, Novel, Love, Morals, Existence
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ardahan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 303
Özet
Hüseyin Nihal Atsız'ın siyasi yaşamı nedeniyle gölgede kalan yönü olan romancılığının değerlendirilmesinin yapıldığı bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde yazarın hayatı, edebi kişiliği üzerine bilgiler verilerek tanıtılması amaçlanmıştır. Çalışmanın ikici kısmı ise Atsız'ın bütün yaşamına kaynak teşkil eden fikirleri üzerinden değerlendirilmeler yapılmış ve fikirlerin kişinin yaşamına yansıyan yüzüne dikkat çekilmiştir. Çalışmamızın üçüncü ve en derin kısmını oluşturan“Romanlarda İzleksel Yapı”bölümünde yazarın altı romanı; Romanın Kimliği, Bakış Açısı Anlatıcı, Olay Örgüsü, Zaman, Mekân, Başkişi, Norm Karakter, Kart Karakter, Fon Karakter ve İzleksel Kurgu başlıkları altında tek tek irdelenmiştir. Bu inceleme yapılırken anlatıların merkezini teşkil eden aşk, bağımsızlık, milliyetçilik, töre, var oluş, bellek mekanları… vb temalar değerlendirilmeye çalışılmıştır. Bütün bunların ışığında yazarın roman hayatına hükmeden gelişmeler sonuç kısmında geniş bir şekilde ele alınmıştır. Çalışmanın temel gücünü oluşturan ve edebi anlamdaki derinliğine olanak sağlayacak geniş bir kaynakça oluşturulmuştur. Açar Sözcükler: Hüseyin Nihal Atsız, Yapı ve İzlek, Roman, Aşk, Töre, Var Oluş
Özet (Çeviri)
This study consisting the analysis of Hüseyin Nihal Atsız's novel, which is surpassed by his politic life, is composed three sections. Introduction of the novelist is aimed to be given by information about his life, style and personality in the first chapter. In the second chapter, analysis is done through the novelist's ideology directing hid whole life and the focus is put on the ideas reflecting his life. In the last and the major third chapter“thematic fiction in his novels”six of his novels is studied according to novel identity, point of view, storyline, time place, hero, second hero, linear characters, regular characters and thematic plot. With this study, main themes like love, independence, nationalism, morals, existence etc. Are analysed. Taking all into consideration the incidents directing the novelist's life are mentioned in details at the ending section. A rich bibliography sustaining the power and literal depth of the study is finally composed.