The changing framework of Russian foreign policy in the Caucasus after Georgian-Russian War
Gürcistan - Rusya Savaşı'ndan sonra Rus dış politikasının Kafkasya'da değişen yapısı
- Tez No: 410489
- Danışmanlar: PROF. DR. MESUT HAKKI CAŞIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Sovyetler Birliği, Rusya, Yakın Çevre Politikası, Kafkasya, Rus Gürcü Savaşı, The Soviet Union, Near Abroad Policy, Caucasus, Russian Georgian War
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
Sovyetler Birliğinin dağılmasıyla birlikte ortaya çıkan 15 devletten biri olan Rusya başlangıçta ekonomik ve siyasi zorluklarla karşı karşıya kalmasına rağmen özellikle doğal kaynaklarını kullanarak ekonomik zorlukların üstesinden gelmeyi bilmiştir. Vladimir Putin'in başkan olmasıyla birlikte siyasi istikrarı sağlamış başlangıçta batı ile iyi ilişkiler içersinde olmasına rağmen gerekli ekonomik yardımları alamadığından Avrasyacı fikirlerin de etkisiyle daha aktif politikalar üretmeye başlamıştır. Eski Sovyet topraklarındaki ülkelerle ilişkilerini geliştirmeye çalışmış buradaki doğal kaynaklarla ilgilenmeye başlamıştır. Eski bağlantılarını ve buradaki Rusça konuşan halkları da kullanarak etkinliğini sürdürmüştür. Bu ülkelerin bağımsızlığını kazanmasıyla enerjiye ihtiyacı olan Batılı ülkeler alternatif yollar ve kaynaklar araştırdıklarından başlangıçta Rusya vasıtasıyla yürüttükleri bu ülkelerle ilişkilerini geliştirmeye başladılar. Doğal olarak Rusya ile Batılı ülkeler arasında bu bölgede güç ve nüfuz mücadelesi başlamış olmuştur. Yakın çevresinde başka güçlerin etkin olmasını istemeyen Rusya“yakın çevre”politikasını ortaya koymuş ve uygulamaya başlamıştır. Bununla bağlantılı olarak Rus-Gürcü savaşı ile çıkarları için güç kullanmaktan kaçınmayacağını dünyaya ilan etmiştir. Gürcistan savaşı Rusya için bir dönüm noktasıdır ve Sovyetler Birliğinin dağılmasından sonraki sınırları dışındaki ilk müdahalesidir. Bu savaş sonrasında Kafkasya'da daha fazla etkinlik göstermiş, ordusunu modernize etme yönünde çabalarını arttırmış, sınırları dışındaki dünyada olan olaylara daha fazla ilgi göstermiştir. Özellikle Güney Kafkasya'daki Karabağ probleminde hali hazırdaki durumun korunmasına özen göstermiştir. İstikrarsızlıktan doğan bir istikrar ile çatışan ülkeler üzerindeki nüfuzunu kullanarak çatışmanın büyümesine izin vermemiştir.Bu çalışmanın amacı Rusya'nın Kafkasya'daki Ağustos 2008'de olan Rus Gürcü savaşından sonra değişen politikasını ortaya koymaktır. Olaylar ve ilişkileri araştırılmış tanımlayıcı-tarihsel yaklaşım yöntemi kullanılmıştır. Askeri harcamalarının arttırılması, güç kullanma eğiliminin artması ve Batılı devletlerle özellikle yakın çevresinde nüfuz mücadelesine girmesi Rusya'nın bu bölgede politikalarının değiştiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
With the disintegration of Soviet Union, Russia that emerged as the one of the fifteen states was faced with economic and political difficulties. Despite of this, it overcame economic problem using its natural resources. With Putin's presidency, political stability was provided. At the beginning, it was kept good relation with the West, because the necessary economic helps could not be taken, Russia started to produce more active policies with the effect of Eurasianism ideas. It tried to develop relations with the countries that are in the ex-Soviet territory and paid attention to the natural resources there. It continued its influence using old ties and Russian speaking people. After these countries gained their independence, the Western countries that need the energy started to develop their relations. At the beginning, the Western countries followed policies using Russia. The Western countries searches alternative routes and resources. Naturally, the struggle of power and effect started between Russia and the Western countries in this region. Russia created“ Near Abroad Policy”and started to apply it because it did not want influence of the other powers in its near abroad. In relation to this, Russia declared to the world with Russian-Georgian war that it would not avoid to use force for its benefits. Georgian war was the turning point for Russia and it is the first intervention outside its borders after the disintegration of the Soviet Union. Russia was effective more, increased its struggles to modernize the army, paid much attention to the events that occur outside its border in the world. Especially, it paid attention to save the current status in the Karabakh problem in the South Caucasus. It did not give permission the growth of the conflict using its effects on conflicted countries with stability that emerge from instability. The aim of this study is to reveal Russia's changing policy in the Caucasus after Russian Georgian war that was in August 2008. It was searched the events and relations. The descriptive-historical approach method was used. The growing military expenses, growing tendency of use of power and growing struggle of influence against the Western countries especially in its near abroad showed us Russian policy changed in this region.