Sürdürülebilirlik bağlamında alışveriş merkezi yapılarının enerji etkinliğinin incelenmesi
Energy efficiency of shopping centers in the context of sustainability
- Tez No: 410543
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KUTLUĞ SAVAŞIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Mimarlık, Energy, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Environment, sustainability, sustainable building, shopping center, energy conservation, energy efficient systems
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yapı Bilgisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 196
Özet
Son yıllarda; ekosistemin bozulması, çevre kirliliği, küresel ısınma gibi sorunların ortaya çıkması ile beraber sürdürülebilirlik kavramı hayatımızın hemen her alanında karşımıza çıkmaktadır. Sürdürülebilirlik, enerjinin korunumu ve etkin kullanımı, çevreye verilen zararın azaltılması, CO2 salımı, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması vb. konularda Dünya'da ve Türkiye'de bilinçlenme ve uygulamalar artmıştır. Bu konu, mimarlık dünyasında da önemli yer bulmuştur. Bu çalışmada, sürdürülebilirliğin ve enerji etkinliğinin mimari yapılarda nasıl sağlandığı irdelenmiş, mimari yapılar içinde ise alışveriş merkezi (AVM) yapıları konu kapsamında değerlendirilmiştir. Tez beş ana bölümden oluşmakta olup ilk bölümde; çalışmanın amaç, kapsam ve yöntemi açıklanmıştır. İkinci bölümde; alışveriş merkezi, sürdürülebilirlik, çevre kavramlarının açıklaması yapılmıştır. Üçüncü bölümde; tezin amacı çerçevesinde, sürdürülebilir mimari ve enerji etkinlik kavramları açıklanmış, bu bağlamda Dünya'da ve Türkiye'de neler yapıldığından, hangi yasal zorunluluklar olduğundan bahsedilmiştir. Tez kapsamına giren, enerji etkinliği ve enerji etkin sistemlere, incelenen örneklere ışık tutması bakımından ayrıntılı olarak yer verilmiştir. Dördüncü bölümde; Dünya ve Türkiye'deki sürdürülebilir yapı kriterlerine uygun AVM örneklerinin enerji etkinlikleri, tez kapsamında belirlenen beş kriter (ısıtma, soğutma, aydınlatma, havalandırma, elektrik enerjisi elde edilimi) doğrultusunda incelenmiştir. AVM yapıları için belirlenen kriterler göz önüne alınarak, bu kriterlerden hangilerinin enerji etkin sistemler ile sağlandığı, bu sistemlerin ve getirilerinin neler olduğu irdelenmiştir. Yapılan inceleme ve irdelemeler doğrultusunda, ele alınan bir AVM'nin enerji etkinliği değerlendirilerek, önerilerde bulunulmuştur. Tezin son bölümde tüm bu veriler kapsamında bazı sonuçlar elde edilmiştir. Anahtar kelimeler : Çevre, sürdürülebilirlik, sürdürülebilir yapı, alışveriş merkezi, enerji korunumu, enerji etkin sistemler
Özet (Çeviri)
In recent years; ecosystem degradation, environmental pollution, the emergence of issues such as global warming, the concept of sustainability to encounter in almost every area of our lives has led to. Awareness and practices on issues such as sustainability, energy conservation and efficient energy use, environmental damage, reducing CO2 emissions, use of renewable energy resources, has increased throughout the world and our country. This topic has also found significant place in the world of architecture, Turkey. In this study, sustainability and energy efficiency in buildings, how they are provided, are discussed and within architectural building types, shopping malls structures, within the scope of the subject have been evaluated. The thesis consists of five main sections and in the first part; the aim, scope and method are disclosed. In the second part; description is made of shopping mall, sustainability, environmental concepts. In the third part; the aim of the thesis in the context of, describes the concept of architecture and energy efficiency, in this connection it have been discussed that what is done in the world and in Turkey and what are the legal requirements. Energy efficiency and energy-efficient systems which are within the scope of the thesis, samples analyzed with regard to shed light on, is given in detail. In the fourth chapter; in Turkey and in the world, energy events of AVM samples according to the criteria of sustainable construction was examined with thesis identified five criteria (heating, cooling, lighting, ventilation, electrical energy obtained). Considering the criteria for AVM structures, which of these criteria is provided with energy efficient systems, these systems and what are the returns were examined. In line with the analysis and considerations, discussed by evaluating the energy efficiency of an AVM, suggestions have been made. In the last part of the thesis the context of all this data is to try to get some results.