Restorasyon uygulamalarında karşılaşılan sorunlar: İzmir örneği
The encountered problems in restoration applications: Izmir sample
  1. Tez No: 410610
  2. Yazar: GAMZE DEMİRTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEZİHAT KÖŞKLÜK KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Koruma, uygulama sorunları, yeniden işlevlendirme, İzmir
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Restorasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 248
Özet
Restorasyon, yapıların tarihi kültürel değerlerini koruyarak gelecek nesillere aktarmak olarak kısaca tanımlanabilir. Tarihi yapıların belirlenmesi, tescillenmesi ve projelendirilmesi ile korunması için gerekli ilk adım atılmış olur. Ancak gerçekten korunmasını sağlayan uygulama aşamasının doğru bir şekilde tamamlanmasıdır. Tarihi yapıların restorasyonu süreç gerektiren bir iştir. Bu süreçte hem projelendirilmesinde, hem uygulama aşamasında, gerek teknik açıdan, gerekse sosyal açıdan birçok sorun ile karşılaşılmaktadır. Yapıda oluşan tahribatı arttırmadan koruma altına alabilmek için restorasyon sürecinin doğru belirlenmesi gerekmektedir. Tez çalışmasında; öncelikle koruma kavramı ve korumanın yasal çerçevesi ve yeniden işlevlendirme kavramları tanımlanmış, restorasyon aşama ve teknikleri sıralanarak restorasyon süreci anlatılmıştır. Sonraki aşamada yeniden işlevlendirilen tarihi yapı örnekleri anlatılarak restorasyon sürecinde karşılaşılan sorunlar belirlenmiştir. Son olarak da belirlenen sorunlara çözüm önerileri sunulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Restoration, could be mentioned briefly as ; conservation of historical-cultural values of buildings and hand down the next generations. As a first step for conservation, required to be determination, registration and Project design of historical buildings. But basically, completioning properly of application phase provides conservation. Restoration of historical buildings is a work which requires the process. Within the process both Project design and application phase, either technical aspects or social aspects encountering many problems. The restoration process must be determined correctly for conservation of building without increase to consisted distortion. In this study, at first; term of conservation, legal framework of conservation and term of refunctioning defined; and restoration process is explained as ordered in restoration phases and techniques. In next phase; historical building models which are refunctioned; and encountered problems are identified. Finally proposed solutions for the problems which are identified. Keywords : Conservation, application problems, refunctioning, İzmir