Türkiye'de maden işletmecilikte karşılaşılan hukuksal sorunlar ve değerlendirmeler
Legal problems encountered at mining in Turkey and evaluations
- Tez No: 410640
- Danışmanlar: PROF. DR. FERHAN ŞİMŞİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Maden hukuku, maden kanunu, maden politikaları, Mining law, mining policy
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Maden İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 202
Özet
Madencilik insanların hayatlarını kolaylaştırmak için büyük önem taşımaktadır. Doğal kaynaklar sayesinde günümüzde teknolojik olarak birçok gelişme kaydedilmiştir. Doğal kaynaklardan yararlanmanın önemi gün geçtikçe artmaktadır. Kaynakların nasıl kullanılacağı ile ilgili ülkeler politikalar oluşturmuştur. Bu politikalar ve madenlerin kullanılması hakkında çıkarılan kanunlar sayesinde yeryüzünde bulunulan doğal kaynakların korunması hedeflenmektedir. Maden Kanunları devletlerin madencilik politikalarını, maden haklarının alımını ve kullanımını anlatmaktadır. Kanunlar doğrultusunda madencilik faaliyetlerinin nasıl yapılacağı belirlenmektedir. Bu çalışmada, Türkiye Maden Kanunu Osmanlı Devleti'nden günümüze kadar incelenmiş, Amerika Birleşik Devletleri, Güney Afrika Cumhuriyeti, Avustralya, Kazakistan, Kanada, Çin, Fransa, Gana, Peru, Almanya ve Nijerya Maden Kanunlarından örnekler verilmiştir. Ayrıca Türkiye'de yaşanılan hukuksal sorunlardan da örnekler ve incelemeler yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Mining has great importance to facilitate of people's live. Many tecnological advances were saved by the contribution of natural resources. The importance of using natural resources is increasing day by day. Countries make their own mining policies on using natural resources. Thanks to this policy and the laws enacted on the use of mines is expected to conservation of natural resources on earth. Mining Law, examined how to do their mining law describes that state's mining policies, the use and the use of mineral rights. Law determines how to do their mining activities in line. In this study, Turkish Mining Law, examined until the Ottoman Empire and the United States, South Africa, Australia, Kazakhstan, Canada, China, France, Ghana, Peru, Nigeria Mining Law were given as examples. Further examples and analysis on the legal problems experienced in Turkey are located.