Investigating added value of improved DEM, river geometry and model parameter definitions on flood inundation mapping
Geliştirilmiş SYM, akarsu geometrisi ve model parametre tanımlamalarının taşkın alanı belirlenmesi üzerine katkılarının incelenmesi
  1. Tez No: 410672
  2. Yazar: MOHAMED NAJAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ GÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Floodplain modeling, HEC-RAS, DEM resolution, iyidere River
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafi Bilgi Sistemleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Çeşitli modellere girdi oluşturan hidrolojik nesnelerin belirlenmesinde kullanılan Sayısal Yükselti Modeli (SYM), gerekli bir topografik veri seti olarak ifade edilmektedir. Yükselti verileri belirli farklı kaynaklardan (uzaktan algılamaya ve arazi çalışmalarına dayalı yöntemler) ve değişen mekansal çözünürlüklerde elde edilebilmektedir. SYM çözünürlüğü özellikle temel belirleyicilerden birisi olarak taşkın haritalarında arzu edilen doğruluğun yakalanması noktasında büyük önem taşımaktadır. Genel olarak taşkın haritalarının büyük bölümü, Laser Interferometry Detection and Ranging (LIDAR) verilerinden türetilen SYMler gibi yüksek çözünürlüklü topografik veri setlerinden türetilmektedir. Bu veri setleri, kazanılan doğruluk artışına rağmen, nisbeten yüksek maliyetlere sahip olup, Türkiye'de kapsam bakımından yaygın olarak temin edilememektedir. Bu itibarla taşkın haritalamasında, daha düşük doğruluğa sahip ve daha az çözünürlüklü topografik veri setlerinden sıkça yararlanılmaktadır. Sunulan çalışma, SYM çözünürlüğünün azaltılması neticesinde, çözünürlük farklılaşmalarının taşkın amaçlı hidrolik model çıktıları üzerinde oluşturabileceği etkilerin anlaşılmasının yanı sıra, oluşabilecek bilgi kaybının belirlenmesi ve değerlendirilmesi amacıyla da bir yöntem çerçevesi ortaya koymaktadır. Çalışma kapsamında, İyidere Havza örneği için HEC-RAS modeli kullanılmış olup sonuçlar, değişen SYM çözünürlüğünün taşkın yatağında gözlemlenen taşkın su derinliği ve su basma alanı göstergelerinin ikisi üzerrinde de belirgin etkilere yol açtığına işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Digital Elevation Model (DEM) constitutes an essential topographic dataset, which have been used to derive hydrological features forming inputs to various models. Elevation datasets are available from several major sources (remote sensing and land survey based techniques) and at different spatial resolutions. In particular, the resolution of DEM plays an important role in securing the expected accuracy of flood plain inundation maps as one of the major determinants. In general, most of floodplain inundation maps are created using high resolution topographic datasets such as the DEMs derived from Light Detection and Ranging data. Although these datasets provide high accuracy (≈ 1.5 m grid size), they are relatively more expensive and not fully available in Turkey covering greater areas. Therefore, coarser topographic datasets with less accuracy are used to create the floodplain inundation maps. This study applied a methodology framework in order to determine and quantify the“loss of attribute”issue when reducing the resolution of DEM as well as to understand the impact of changing DEM resolution on the floodplain hydraulic model outputs. In the study, HEC-RAS was used for the Iyidere Basin and the results clearly indicated that varying the resolution of DEMs would make significant impacts on both the depth and the extent characteristics observed in the corresponding floodplain for the river.