Kovada gölünün suyunda, sedimentinde ve gölde yetişen kamış (Phragmites austrialis (Cav.) Trin.ex Steudel 1841) bitkisinde ağır metal düzeylerinin belirlenmesi
The determination of heavy metal levels in water, sediment and common reed (Phragmites austrialis (Cav.) Trin.ex Steudel 1841) plant growing in the Kovada lake
- Tez No: 410804
- Danışmanlar: DOÇ. SELDA TEKİN ÖZAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Kovada Gölü, Sediment, Kamış, Ağır metal, Kovada Lake, Water, Sediment, Common reed, Heavy metal
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Nisan 2014-Ocak 2015 tarihleri arasında yapılan bu çalışmada, Isparta sınırları içerisinde bulunan ve Kovada Gölü Milli Parkı içinde yer alan Kovada Gölü'nün suyunda, sedimentinde ve gölde yetişen kamışın (Phragmites australis (Cav.) Trin. ex. Steudel 1841) kök, gövde ve yapraklarındaki bazı ağır metallerin (Cd, Cr, Cu, Fe, Mo, Mn, Ni, Pb, Se ve Zn) konsantrasyonlarının mevsimsel olarak belirlenmesi amaçlanmıştır. Arazi çalışmaları sırasında sıcaklık, pH, elektriksel iletkenlik ve çözünmüş oksijen gibi bazı fiziko-kimyasal parametreler ölçülmüştür. Suda yapılan analizler sonucunda Cd; ilkbahar, sonbahar ve kış mevsiminde, Cr; tüm mevsimlerde, Mo; kış mevsiminde, Ni; yaz mevsiminde, Pb; ilkbahar ve yaz mevsimlerinde analiz limitinin altında kalmıştır. Cu, Mo ve Zn kış mevsiminde, Mn, Pb ve Se sonbahar mevsiminde, Fe ise ilkbahar mevsiminde artış göstermiştir. Cu, Fe, Mo ve Mn miktarının yaz mevsiminde, Ni, Se ve Zn miktarının ilkbahar mevsiminde, Pb miktarının ise kış mevsiminde azaldığı saptanmıştır. Cd ise sadece yaz mevsiminde tespit edilmiştir. Sedimentte yapılan metal analizleri sonucuna göre Cd, Cu, Fe, Mo, Mn, Se ve Zn ilkbahar mevsiminde, Cr, Ni ve Pb kış mevsiminde en fazla tespit edilmiştir. Cd yaz ve sonbahar mevsiminde, Cr, Cu, Fe, Mo, Ni, Pb, Zn sonbahar mevsiminde, Mn yaz mevsiminde, Se ise kış mevsiminde en düşük miktarda tespit edilmiştir. Bu çalışmada ağır metallerin Phragmites australis bitkisindeki birikim miktarları Cd, Pb ve Zn için; kök > gövde > yaprak şeklinde tespit edilirken, Cr, Cu, Fe, Mo, Mn, Ni ve Se için; kök > yaprak > gövde şeklinde tespit edilmiştir. Kökteki metal birikimi yaz mevsiminde artarken, ilkbahar mevsiminde azalmıştır. Gövdedeki metal seviyesi ilkbahar mevsiminde artarken, yaz mevsiminde azalmıştır. Yapraktaki metal konsantrasyonunun ise sonbahar mevsiminde arttığı, kış mevsiminde azaldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study which was carried out between April 2014-January 2015, aimed to determined heavy metal concentrations seasonally in water, sediment and root, stem and leaf of the reed (Phragmites austrialis (Cav.) Trin.ex Steudel 1841) inhabiting in Kovada Lake which located in Isparta province and in Kovada lake National Park. During the field work, some physico-chemical parameters such as temperature, pH, conductivity and dissolved oxygen was measured. The results were indicated that the concentration of Cd in spring, autumn and winter, Cr concentration in all seasons, Mo concentration in winter, Ni concentration in summer, Pb concentration in spring and summer were below the analysis limits. Cu, Mo and Zn in winter, Mn, Pb and Se in autumn, Fe in spring were found to be increased. Cu, Fe, Mo and Mn in summer, Ni, Se and Zn in spring, Pb in winter had been decreased. Cd had been detected only in summer. According to the results of metal analysis in sediment Cd, Cu, Fe, Mo, Mn, Se and Zn in spring, Cr, Ni and Pb winter had been reached the highest levels. Cd in summer and autumn, Cr, Cu, Fe, Mo, Ni, Pb, Zn in autumn, Mn in summer, Se in winter had been determined as a lowest level. In this study, heavy metal levels in Phragmites austrialis were determined like that; for Cd, Pb and Zn; root > stem > leaf and for Cr, Cu, Fe, Mo, Mn, Ni and Se; root > leaf > stem. Metal accumulation in the roots increased in summer and decreased in spring. Metal levels in the stem increased in spring and decreased in summer. The metal concentrations in leaves increased in autumn, and decreased in the winter.