Güneş civarındaki yıldızların kimyasal bollukları
Chemical abundance of the stars around the sun
  1. Tez No: 410805
  2. Yazar: ETEM GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURİ ÖZEK, DOÇ. DR. HASAN HÜSEYİN ESENOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Astronomy and Space Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: F ve G-tip yıldızlar, Güneş civarı yıldızlar, atmosferik parametreler, model atmosfer, metal bolluğu analizi, kütle tayini, F and G-type stars, Solar neighborhood stars, atmospheric parameters, model atmosphere, metal abundance analysis, mass determination
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışmanın amacı, Güneş civarındaki yıldızların kimyasal bolluklarını spektroskopik olarak incelemektir. Güneş civarındaki yıldızların birçok özelliği Güneş'e benzerdir. Bu özellikler arasından kimyasal bolluk ve kütle açısından Güneş'e benzeyen 15 yıldız seçilmiş ve bu tez çalışmasında incelenmiştir. Hipparcos kataloğundan (HIP) bu çalışmada kullanılan 17409, 21847, 27435, 28908, 29432, 30545, 35509, 44089, 50606, 61053, 70520, 72043, 73941, 85810 ve 86184 yıldızları ELODIE veri arşivlerinden alınmıştır. Çalışmada spektrumların 5000 Å ile 6000 Å dalgaboyu aralığındaki çizgilerinin tanısı yapılmış ve eşdeğer genişlikleri ölçülmüştür. Bu çalışmada incelenen 15 yıldızın kütlesi, Girardi vd. (2000)' nin farklı Z ağır element bolluğu değerleri için oluşturdukları Padova yıldız evrim yollarından hesaplanmıştır. Bu çalışmadaki tüm yıldızların kütleleri 0,6 M_⊙ ile 1,6 M_⊙ aralığında çıkmıştır. Kurucz (1995) ve ATLAS9 programı kullanılarak model atmosfer hesaplamaları yapılmıştır. Yıldızların atmosferik parametreleri olan etkin sıcaklık, yüzey çekim ivmesi, mikrotürbülans hızı ve metalizite'nin başlangıç değerleri literatürden seçilmiştir. Oluşturulan model atmosferleri kullanarak bolluk hesabı yapan WIDTH9 programı ile incelenen yıldızların Fe, Ni ve Ti bollukları hesaplanmıştır. Bu çalışmada incelenen 15 adet F ve G spektrel tipli cüce yıldızın element bolluklarının Güneş değerlerine yakın olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the chemical abundances of stars near the sun spectroscopically. Many features of the stars near the Sun are similar to the sun. Among these characteristics in terms of chemical abundance and mass similar to the sun 15 stars has been selected and studied in this thesis. The Hipparcos Catalogue (HIP) used in this study 17409, 21847, 27435, 28908, 29432, 30545, 35509, 44089, 50606, 61053, 70520, 72043, 73941, 85810 and 86184 stars were taken from the ELODIE archives data. Identification of lines in the spectrum of 5000 Å and 6000 Å wavelength range and equivalent widths were measured in the study. The mass of these 15 stars examined in this study was calculated from the Padova stellar evolution ways that created for an abundance of heavy elements for different Z values. The mass of all the stars in this work were calculated in the range of 0.6 M_⊙ to 1.6 M_⊙. The model atmosphere calculations were made using ATLAS9 and Kurucz (1995) programs. The initial values of atmospheric parameters of the stars; such as effective temperature, surface gravity, microturbulans velocity and metalizite were selected from the literature. The stars which were analysed with WIDTH9 abundance calculator program created by using the model atmosphere, Fe, Ni and Ti abundances were calculated. Element abundances of 15 F and G spectral type of dwarf stars examined in this study were found to be close to the solar value.