Kuersetin ve kafeik asit fenetil esterin (cape) sıçan kronik yüzme egzersiz modelinde miyokardın oksidan/antioksidan dengesine etkileri
Effects of quercetin and caffeic acid phenethyl ester on chronic swimming exercise induced myocardium oxidant and antioxidant balance in rats
  1. Tez No: 410881
  2. Yazar: ZEHRA ÇALIŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN SERDAR GERGERLİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: CAPE, kronik yüzme egzersizi, kuersetin, oksidatif stres, CAPE, chronic swimming exercise, quercetin, oxidative stres
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Kuersetin; çeşitli meyve ve sebzelerde; kafeik asit fenetilester (CAPE) ise propolis (arı reçinesi) ekstresinde yaygın olarak bulunan doğal biyolojik aktif bileşiklerdir. Egzersiz sırasında artan oksijen tüketimi reaktif oksijen türlerinin oluşumuyla sonuçlanır. Pro-oksidanlar ile anti-oksidanlar arasındaki dengenin pro-oksidanlar yönünde değişmesi ise oksidatif stres olarak adlandırılır. Kuersetin ve CAPE egzersizin indüklediği oksidatif stresle mücadelede faydaları bilinen iki bileşik olmasına karşın –bildiğimiz kadarıyla– kronik yüzme egzersizi modelinde söz konusu iki maddenin birlikte uygulanmasının miyokard dokusunda redoks durumuna etkilerini değerlendiren bir araştırma yapılmamıştır. Bu çalışmamızda wistar albino tipi erkek sıçanların 4 hafta boyunca, haftanın 5 günü, günde 1 saat süreyle yüzdürülmesine dayanan kronik yüzme egzersizi modelinde kuersetin ve kuersetin+CAPE'nin oksidatif parametreler üzerine etkisi araştırıldı. Bu amaçla hayvanlar önce egzersiz yaptırılan ve yaptırılmayan olmak üzere iki gruba ayrıldı. Daha sonra ise her iki grupta kontrol, etanol, kuersetin ve kuersetin+CAPE olmak üzere alt gruplar oluşturuldu. Her egzersiz seansını takiben kontrol gruplarına 10 µmol/kg i.p. serum fizyolojik, etanol gruplarına % 40'lık 1 ml/kg i.p. etanol, kuersetin gruplarına 150 µmol/kg i.p. kuersetin ve kuersetin+CAPE gruplarına 150 µmol/kg i.p. kuersetin ve 10 µmol/kg i.p. CAPE verildi. Çalışma sonunda egzersiz yaptırılan grupta kronik egzersize bağlı oksidatif strese yanıt olarak plazma süperoksit dismutaz (SOD), malondialdehit (MDA) ve tiyol seviyelerinin egzersiz yaptırılmayan gruba kıyasla artış sergilediği, nitrikoksit (NO) değerlerinde anlamlı bir değişimin olmadığı, miyokard dokusunda ise SOD, MDA ve NO değerlerinde egzersizle anlamlı bir artış olmadığı gözlendi. Sedanter sıçanların plazma SOD aktiviteleri karşılaştırıldığında kuersetin+CAPE grubunda anlamlı artış gözlendi, miyokard dokusunda ise egzersiz yaptırılan sıçanlar kendi içlerinde kıyaslandıklarında kuersetin+CAPE'nin SOD aktivitelerini anlamlı derecede azalttığı bulundu. Kuersetin ve kuersetin+CAPE'nin plazma MDA ve tiyol seviyelerine anlamlı bir etkisi gözlenmedi.
Özet (Çeviri)
Quercetin and caffeic acid phenethyl ester (CAPE) are both natural biological active components. Quercetin is abundant in many fruits and vegetables, CAPE is commonly found in propolis extract. Elevated oxygen consumption during exercise results ROS generation. Changing the balance between prooxidants and antioxidants in the direction of prooxidants is named as oxidative stress. The beneficial effects of these components in the conflict of exercise induced oxidative stres are known but as we know there isn't any investigation that evaluates both effects of quercetin and CAPE in chronic swimming exercise model in myocard tissue redox status. In this study we investigated the effects of quercetin and CAPE on oxidative stres parameters in wistar albino rats by chronic swimming exercise model (1h/day, 5days/week along 4 weeks). Rats were seperated into 2 groups as trained and untrained and then subgroups were generated as control, ethanol, quercetin and quercetin+ CAPE. After every exercise bout 10 µmol/kg i.p.serum physiologic (SF) for control groups, 1 ml/kg i.p. ethanol (40%) for ethanol groups, 150 µmol/kg i.p. quercetin for quercetin groups, 150 µmol/kg i.p. quercetin and 10 µmol/kg i.p. CAPE for quercetin+ CAPE groups were given. At the end of this study, when we compare trained groups with untrained groups significantly increase in plasma superoxide dismutase (SOD) activity, malondialdehit (MDA) and thiol levels, any significant change in NO levels were observed. In myocard tissue there wasn't any significant increase in SOD, MDA and NO levels. When compared the untrained groups plasma SOD activity there have been a significant increase in quercetin+CAPE group. Also when trained rats compared in their own quercetin +CAPE decreased myocard tissue SOD activity significantly. There wasn't observed any significant effect of quercetin and quercetin+CAPE in plasma MDA and thiol levels.