Moğol istilâsında şark Hristiyanları
The eastern Christians in the Mongol invasion
  1. Tez No: 410912
  2. Yazar: NEBİL KARADUMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR YUVALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Nesturîler, Şark Hristiyanları, Moğollar, misyonerlik, Nestorians, Eastern Christians, Mongolian, missionary
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Türk Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Nesturîler'in bağlı bulundukları kilisenin tarih boyunca aldığı birden fazla isim olmuştur. Faaliyet alanları ve en başarılı oldukları saha itibariyle Şark/Doğu Hristiyanları olarak isimlendirebileceğimiz Nesturîler, Moğol İmparatorluğundan çok önceleri, Uzak Doğu ve Moğolistan'da yaşayan insanlar arasında yayılmıştır. Cengiz'in Moğol Ulusu'na kattığı komşu kavimler arasında da yoğun olarak bulunan Nesturî Hristiyanları, bu cihanşümul imparatorlukta sarayda hem hanedan ailesinden hem de idari alanda özellikle müşavirler arasında taraftarları olduğundan, her daim hüsnü kabul gören bir itikat olmuştur. Batı Hristiyanları tarafından asırlardır heyecanla beklenen Rahip Kral Yohannes efsanesinin ortaya çıkmasında bu bölgedeki Nesturî Hristiyanlarının etkisi büyük olmuştur. Bu Hristiyanlar daha sonra Avrupa'yı korku içerisinde bırakan Moğol İmparatorluğu hakanlarını Hristiyan dinine kazandırabilmek adına, Batı Hristiyanlarının yegâne umudu olacaklardır.
Özet (Çeviri)
Throughout history, there were many names of the church to which Nesturis commited. Nesturis, which can be considered as eastern Christians in terms of operation areas and the field in which they succeed most, were spread among people living in Far East and Mongolia, long before Mongolian Empire. Nestorian Christians living intensely amongst the neighbour nations integrated by Cenghis Khan to the Mongolian nation, had been creed whose kindness were always accepted in this world-wide empire since they had suppoters both in governmental and dynasty circles. Nestorian Christians had an immense impact on the arrival of the the legend of the Prester John, which had been expected with a huge excitement by Western Christians for centuries. These christians, then, would be the sole hope of Western Christians for transubstantiation of the Mongol khans.