Sünnetin hayata aktarılmasında din görevlilerinin fonksiyonu ?kayseri örneği?
The function of religion attendants at the transfer of sunna to life ?the case of kayseri?
- Tez No: 411012
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HABİL NAZLIGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Sünnet, Hadis, Bid'ad, Din Görevlisi, Sünnetin Hayata Aktarılması
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 266
Özet
Bu araştırma, Kayseri'de görev yapan din görevlilerinin (Müftü, Vaiz, İmam Hatip, Müezzin Kayyım, Kur'an Kursu Öğreticisi) Sünneti hayata tatbik etmedeki durumlarını ölçmek amacıyla yapılmıştır. Araştırma; din görevlilerinin Sünnet algısı yönüyle, fikri alt yapı bağlamında durumları / din görevlilerinin Sünneti hayata aktarma konusunda durumları ve din görevlilerinin sünneti hayata aktarmada, karşılaştıkları zorluklar karşısında farkındalıkları ve durumları, olmak üzere, iki boyutta incelenmiştir.Araştırmada veri toplama aracı olarak anket esas alınmış olmakla birlikte, gözlem ve yüz yüze görüşme tekniklerinden de yararlanılmıştır. Araştırmamıza, Kayseri'de görev yapan toplam 1.226 din görevlisinden, 174 din görevlisi katılmıştır.Araştırma sonunda din görevlilerinin, Sünneti tanımlama ve Sünnetin temel kaynaklarından faydalanma yönüyle istenen düzeyde olmadıkları ortaya çıkmıştır. Aynı zamanda; Sünnetin insan hayatına etki boyutları, Sünnetin hayata aktarılması ve bunun zorlukları konularında farkındalıklarının ve durumlarının istenen seviyede olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to evaluate the positions of religious officials? ( Mufti, The Preacher, Preacher Imam, Muezzin Trustee, The Quran Course İnstructor) transfer of Sunna to life, working in Kayseri. Research is examined in two aspects in terms of religious officials? perception of Sunna, their positions in the context of intellectual background/ the positions of religious officials? transfer of Sunna to life and their positions and awareness of difficulties they run into while transferring Sunna to life.During research, not only benefiting from the methods of observation and interview, Questionnaire is taken as a basis for method of data collection as well. From the total number of 1.226 religious officials working in Kayseri, 174 religious officials participated to our research.At the end of the research, it emerged that religious officials are not at the desired level from the point of view of defining Sunna and the benefiting from the basic sources of Sunna. Also, it is determined that the extent of the Sunna influence to the life of human, the transfer of Sunna to life and their position and awareness of difficulties about this matter is not at the intended level.Key Words : Sunna, Hadith, Bid?ad, Religion, Transfer of Sunna to Life