Görme engelli tüketiciler için gıda ambalajlarında bilgilendirme yöntemi olarak Braille alfabesinin kullanımı
The use of Braille alphabet as a method of information on food packages for visualy-impaired consumers
- Tez No: 411232
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ENİS T. TAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Görme engelli, Kör, Sakat, Ambalaj Tasarımı, Etiket, Bra, Visualy Impaired, Blind, Disabled, Packaging Design, Sticker, Braille
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Gıda tüketimi bütün dünyanın en önde gelen ihtiyaçları arasında yer almaktadır. Bireyler yaşamlarını sürdürebilmek ve sağlıklı yaşamak için beslenmelidirler. Daha önceleri beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için çeşitli dükkanlar (manav, kasap, bakkal vb.) gezerlerken günümüzde bütün gıda ihtiyaçları ve hatta daha fazlası süpermarket ve hipermarket adı verilen büyük alışveriş merkezlerinden yapılmaktadır. Üreticilerin/firmaların ürünlerini yan yana dizdiği bu büyük alanda birbirlerinden farklılaşmak ve rakiplerinden daha ön plana çıkmak için kullandıkları en büyük silahları ürünlerin ambalajlarıdır. Tüketiciler ambalaj tasarımları sayesinde ürün hakkında bilgi edinir ve ihtiyacını karşılarlar.“Görme Engelli Tüketiciler İçin Gıda Ambalajlarında Bilgilendirme Yöntemi Olarak Braille Alfabesinin Kullanımı”adlı bu çalışmada körler için sağlık sektöründen sonra en büyük ihtiyaç olan gıda alışverişinin görme özürlü insanlara kolaylık sağlayacak şekilde nasıl düzenlenebileceği konusunda fikir sunulmuştur. Bunun yanında hak ve eşitlik mücadelesi veren körler için, tüketiciyi bilgilendirmek ve farklılık yaratmak üzere hazırlanan ambalaj tasarımında körlere uygun düzenlemeler yapılması, firmaların tüketici kitlelerine yenilerini eklemeleri, sosyal sorumluluk projesi olarak halkla ilişkilerini güçlendirmesi ve en önemlisi körlerin hayat mücadelelerine katkıda bulunabilecekleri anlatılmıştır. Araştırmanın sonunda ise körlerin rahat bir şekilde kullanabilecekleri ambalaj tasarımlarına eklenti örnekleri sunulmuştur. Bu örnekler sunulurken hem üreticiler hem de kör tüketiciler göz önüne alınarak en makul yöntem seçilmiştir. Çalışmanın ilk bölümünde engelli, görme engelli ve görme engellilerin yaşadıkları sorunlar incelenmektedir. Gerekli literatürler taranmış, bilgi toplanmış uygun bir şekilde aktarılmıştır. İkinci bölümde ise körlerin en büyük iletişim aracı olan braille alfabesi, tarih içinde gelişimi ve yazım araçları detaylı bir şekilde incelenmiştir. Üçüncü bölümde pazarlama sektörünün en önemli araçlarından biri olan ambalaj incelenerek ambalaj tasarımının işlevleri ve görevleri irdelenmiştir. Son bölümde ise görme engellilerin de rahat kullanabilecekleri ambalaj tasarımları örnek olarak eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
It is possible to say that, food consumption is one of the most important needs in the world. Induviduals have to satisfy their nutritional needs to maintain their lives and for healty living also. In the past, people were going to shopping to the various shops ( for example; greengrocer, butcher, grocery…etc.) to satisfy their nutritional needs, however, today, they can go to the supermarket or hypermarket to find whatever they need as food even more. In these large areas, all products are located side by side on the shelves by manufacturers. Also, they all want to be different and one step ahead from other competitors. Because of these reasons, packaging design is the most important weapon to compete. Consumers can get information about the products and to satisfy their needs with the packaging designs. In this study, is named“An informing method for food packaging design by using Braille Alphabet for the visiully impaired consumers”many thoughts have been presented about how satisfying the nutritional needs can be regulated for the blinds. In addition, to regulate packaging designs for the blinds, who are struggle with the social perception for their rights and equality, help the firms increase their consumer portfolios and also help the blinds satisfy their needs easier. At the end of the study, many packaging designs, that are regulated for the blinds, are presented. While presenting these examples,the conditions of manufacturers and the conditions of the blind are considered together then reasonable method was selected. In the first part of the study, the problems of the disabled and visually impaired are analyzed. Required literature are scanned, information is collected and transferred in an appropriate manner. In the second part, the development and authoring tools in history of Braille alphabet, that the largest communication tool for blind, were examined in detail. In the third part, packaging design, that is one of the most important tools of the marketing industry, is examined and the functions and duties of the packaging design are discussed. In the last section, it has also been added as an example, that the visually impaired people can use the convenient packaging designs.