Tarihi yapı taş kemerlerinin FRP ile güçlendirilmesi
Strengthening stone arches in historical buildings with FRP
- Tez No: 411471
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATİH KÜRŞAT FIRAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yığma Kemerler, Tarihi Yapılar, Hasar, FRP, Masonry arches, Historical structures, Damage, FRP
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Tarihi yapıların büyük çoğunluğunda bulunan kemerler zaman içerisinde yapısal hasara uğramış olup onarılması ve güçlendirilmesi gerekmektedir. Yapılan bu çalışmada, hasara uğrayan taş kemerli sistemlerde kullanılabilecek farklı FRP güçlendirme tekniklerinin kemer davranışı üzerindeki etkileri incelenmiştir. Referans olarak imal edilen kemer numunesi göçme oluşana kadar yüklenmiştir. Referans numune dışında kalan 6 adet kemer numunesine de ilk olarak referans numune göçme yükünün % 75'i kadar yük uygulanarak hasar verilmiştir. Hasarlı dört kemer numunesine farklı ebatlarda FRP şeritler farklı kemer bölgelerine yapıştırılmış, bir hasarlı kemer numunesinde derzlere FRP ile ankraj uygulaması yapılmış ve diğer bir hasarlı kemer numunesinde ise derzler epoksi esaslı harç ile doldurulmuştur. Değişik tipte güçlendirme ve onarım tekniği uygulanan bu 6 adet taş kemer güçlendirme modelleri, düşey tekil yük altında test edilmiştir. Çalışmanın sonucunda güçlendirilmemiş referans numunesine karşılık güçlendirilmiş kemer numunesi kapasitesinin en az %24,83 arttığı ve aynı zamanda kemer derzlerinin yalnızca epoksi reçinesi ile güçlendirilmesinin taş kemer kapasitesini önemli oranda arttırdığı tespit edilmiştir. Kemer derzlerine yapılan ankraj uygulamasının ise kemer taşıma kapasitesini çok fazla arttırmadığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The most of the historical arches are damaged in time and require repair and strengthening. The purpose of this study is to analyze the effects of FRP strengthening techniques for damaged masonry arch systems. Seven single span stone arches are constructed in the laboratory. One of the arches named as reference is loaded until the occurrence of collapse to identify load carrying capacity (ultimate load). The other six arches were loaded to 75% of reference specimen's failure load in order to achieve damage to some degree. Then, four damaged arch specimens are strengthened by using only FRP strips and one specimen by FRP strips with the anchorage system and last specimen by epoxy resin by filling the joints between stone units. After applying various strengthening techniques, six stone arches were tested under a vertical point load. As a result of the study, at least 24,83% increase in the capacity of the strengthened arch specimen was identified compared with the non-strengthened reference specimen. It was also identified that only joint strengthening with epoxy resin increases the masonry arch capacity to a significant extent. In addition, no significant increase in the capacity of the arch was observed for specimens having anchorage system on the arch joints.