Deprem bölgelerinde yapılacak binalar hakkında yönetmelik- 2007 sonrası yapıların proje ve yapım aşamalarında karşılaşılan hatalar üzerine inceleme: İstanbul-Ümraniye örneği
Deprem bölgeleri̇nde yapilacak bi̇nalar hakkinda yönetmeli̇k- 2007 sonrasi yapilarin proje ve yapim aşamalarinda karşilaşilan hatalar üzeri̇ne i̇nceleme: İstanbul-Ümrani̇ye örneği̇
- Tez No: 411571
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF AYVAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Proje Aşaması, Yapım Aşaması, Hatalar, Depreme Dayanıklı Yapı Tasarımı, Deprem Yönetmeliği, TS 500, Project stage, construction stage, faults, earthquake resistant structural design, the Earthquake Code, TS 500
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Yapı kavramı depremle ilişkilendirildiğinde, yapının tanımı dayanıklı, sağlam, dirençli, yüklere ve dış etkilere karşı mukavim olabilen anlamına gelir. Günümüzde en çok kullanılan betonarme yapılarda kiriş, kolon, perde ve döşeme gibi narin yapı elemanları aynı anda depremden gelebilecek değişik zorlamalarla karşı karşıya kalırlar ve bunların hepsine birden dayanabilmeleri gerekir. Betonarme yapıların depreme dayanıklı olabilmesi için yönetmeliklerce belirlenmiş kurallara uymaları gerekmektedir. Son yıllarda sıklıkla yaşadığımız depremler yapılarımıza oldukça zarar vermektedir. Bundan dolayı can kayıpları oldukça büyük rakamlara ulaşmıştır. Depremde hasar gören veya yıkılan binaların birçoğunda kalitesiz yapım ve hatalı detaylandırmanın yanında mimari tasarımdan kaynaklanan sorunlarda tespit edilmiştir. Deprem bölgelerinde yapılan binalarda artık deprem olgusu önemli bir unsur olmakta ve buna göre uygun mimari tasarım ölçütleri araştırılarak tasarım yapılması sağlanmalıdır. Bu tez çalışmasının amacı; 7 Mart 2007 tarihinde yürürlüğe giren“Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik (DBYBHY) ”sonrasında, İstanbul ili Ümraniye ilçesinde inşaatına başlanan yapıların, proje ve yapım aşamalarında yapılan hataların belirlenerek, uygulamada ve projede; yürürlükte olan yönetmeliklere ne ölçüde uyulduğunun belirlenmesidir. Çalışma kapsamında DBYBHY-2007 ve TS 500-2000 dâhilinde sorular içeren anket formları Prof. Dr. Yusuf AYVAZ, İnş. Yük. Müh. Zihni LORT ve İnş. Yük. Müh. Çiğdem ÇALIK tarafından hazırlanmış ve bu formlar doğrultusunda yeterli sayıda inşaat incelenmiştir. Tez çalışması dört ana bölüm ve bir ekten oluşmaktadır. Birinci bölümde yer küre ve deprem ile ilgili genel bilgiler verilmektedir. İkinci bölümde depreme dayanıklı yapı tasarımı özellikleri, başlıca yapı taşıyıcı elemanları ve yapı taşıyıcı sistemleri hakkında bilgiler bulunmaktadır. Üçüncü bölümde İstanbul ili Ümraniye ilçesinde 7 Mart 2007 tarihinden sonra ruhsat verilmiş olan binaların proje ve yapım aşamalarında DBYBHY ve standartlara ait koşullara form doğrultusunda uyulup uyulmadığı incelenmiş ve karşılaşılan hatalara yer verilmektedir. Dördüncü bölümde ise çalışmadan çıkarılan sonuçlar ve bazı öneriler bulunmaktadır. Bu bölümü anket formlarının yer aldığı ek kısmı takip etmektedir.
Özet (Çeviri)
The definition of the structure means durable, resistant, and resistant to loads and external influences when the notion of structure is associated with an earthquake. Today, the slender structural elements, such as beam, column, shear and slab, which the most commonly used in reinforced concrete structures, are confronted enforcements by the earthquake at the same time and they need to resist them all. The reinforced concrete structures must comply with the rules laid down regulations for being earthquake resistant. In recent years, earthquakes are very harmful to structures. Therefore, the loss of life has reached very large numbers. In addition to shoddy construction and incorrect detailing, problems caused by the architectural design were found in many of the buildings which are damaged or destroyed by the earthquake. A case of earthquake is an important element in buildings which are in seismic zones and accordingly, design should be provided to investigate appropriate architectural design criteria. The aim of this thesis study is; by discovering the mistakes made during the design and construction phases of structures that were started after authorization in March 7, 2007 of“Specification for Buildings Constructed in Earthquake Regions (DBYBHY)”, determining the level of conformance to the specifications in effect. Within the scope of the study, questionnaire forms including DBYBHY-2007 and TS 500-2000 provisions, which forms to be prepared by Prof. Dr. Yusuf AYVAZ, Civil Engineer (M.Sc) Zihni LORT and Civil Engineer (M.Sc) Çiğdem ÇALIK, and a representative number of buildings under construction were investigated in terms of these forms. The thesis study consists of four main chapters and an appendix. The first chapter covers general information on earth and earthquakes. The second chapter contains earthquake-resistant design characteristics, primary load carrying members and structural systems. The third chapter contains investigations of buildings acquiring permits after March 7, 2007 within Umraniye County in Istanbul province for conformance to provisions in DBYBHY and other standards in the design and construction phases and lists discovered mistakes. In the fourth chapter, conclusions derived from the study and some recommendations are presented. The appendix section including the questionnaire forms follow this last chapter.