Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik-2007 sonrası yapıların proje ve yapım aşamalarında karşılaşılan hatalar üzerine inceleme: Ankara (Etimesgut-Sincan) örneği
Faults made in project and construction stages of buildings constructed in Ankara (Etimesgut-Sincan) after the Earthquake Code-2007
- Tez No: 238482
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF AYVAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deprem Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Earthquake Engineering, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Proje Aşaması, Yapım Aşaması, Hatalar, Depreme Dayanıklı Yapı Tasarımı, Deprem Yönetmeliği, TS 500, Project Stage, Construction Stage, Faults, Earthquake Resistant Design, the Earthquake Code, TS 500
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Önemli bir deprem kuşağında bulunan Türkiye'nin alan ve nüfus olarak neredeyse tamamı deprem bölgesinde yer almaktadır. Bu sebeple depreme dayanıklı yapı tasarımı kavramı gün geçtikçe daha da önem kazanmaktadır. Geçmişte yaşanan üzücü hatıraların, konunun önemini kavramak için, tek başına bile yeterli bir unsur olduğu aşikârdır. Son yaşanan depremler, artık insanlara depremlerle yaşama ve bu doğal afete karşı dayanabilecek yapıların yapılması zorunluluğunu getirmektedir.Bu çalışmanın amacı; iyileştirilen, kapsamı genişletilen ve 7 Mart 2007'de yürürlüğe giren son Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik (DBYBHY) sonrası yapıların proje ve yapım aşamalarında yapılan hataların araştırılarak anılarımızda her zaman üzüntüyle yer alan son depremlerden ne kadar ders çıkarıldığının gözlemlenmesidir. Bu amaçla önceden oluşturulan anket formları kullanılmış ve Ankara ilinde yeterli sayıda bina incelenmiştir.Bu çalışma dört bölümden meydana gelmektedir. İlk bölümde deprem ile deprem parametreleri, depreme dayanıklı yapı kavramı, depreme dayanıklı yapı tasarımı için mimari projede uyulması gereken kurallar, yapılarda kullanılan taşıyıcı yapı elemanları ve sistemleri, günümüzde yapıların proje ve yapım aşamalarında karşılaşılan hatalar ve çalışmanın amacı ve kapsamı hakkında bilgi verilmektedir. İkinci bölümde Ankara ili kapsamında ruhsat tarihi 7 Mart 2007'den sonra olan binaların proje ve yapım aşamaları yönetmeliklerin minimum ve maksimum koşulları yönünden incelenmekte, bu binalarda karşılaşılan sorunlar fotoğraflarla irdelenmektedir. Üçüncü bölümde bu çalışmadan çıkarılan sonuçlar ve bazı öneriler verilmektedir. Bu bölümü kaynaklar listesi takip etmektedir.Çalışmadan elde edilen sonuçlar, meydana gelmiş depremlerden gerekli dersin tam olarak çıkarılamadığını, yönetmeliğin uygulanmasında bir denetim mekanizmasının tam olarak etkin hale getirilemediğini, yapım aşamasında gerekli özenin tam olarak gösterilmediğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Area and population of Turkey which is situated on an important fault are on earthquake zone. Therefore, the earthquake resistant structural design is being very important day by day. The upsetting memories are adequate by themselves to understand the importance of the earthquake. The earthquakes occurred in the near past taught the people to live together with the earthquakes and to construct their buildings to resist against earthquake.The purpose of this study is to investigate the faults made in project and construction stages of buildings constructed in Ankara after the Earthquake Code-2007, to observe that there are any lessons learned from the past earthquakes. For this purpose, questionnaires are used, and sufficient number of building is investigated.This study consists of four chapters. In the first chapter, general information about earthquake and its parameters, earthquake resistant structural design, general rules that should be considered in the architectural project, structural forms, members of the structural forms, faults made in project and construction stages of buildings, and the aim and scope of the study are presented. In the second chapter, the sufficient number of buildings constructed in the city of Ankara after March 06, 2007 is investigated in terms of the minimum and maximum conditions of the Turkish Earthquake Code-2007, and TS 500. In the third chapter, the conclusions drawn from the results are given and some recommendations are made. This chapter is followed by the list of references.It is concluded that the lessons learned from the past earthquake is not enough, and that there is not an efficient control mechanism in construction stages of the buildings, and that the necessary care in the construction stage of the buildings is not shown.