Deprem bölgelerinde yapılacak binalar hakkında yönetmelik- 2007 sonrası yapıların proje ve yapım aşamalarında karşılaşılan hatalar üzerine inceleme: Kocaeli-İzmit(Merkez) örneği
Faults made in project and construction stages of buildings constructed in Kocaeli city center after the earthquake code- 2007
- Tez No: 411572
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF AYVAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Proje Aşaması, Yapım Aşaması, Hatalar, Depreme Dayanıklı Yapı Tasarımı, Deprem Yönetmeliği, TS 500, Project stage, construction stage, faults, earthquake resistant structural design, the Earthquake Code, TS 500
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
Deprem kuşakları üzerinde yer alan ülkelerde depremler tarih boyunca büyük can ve mal kayıplarına sebep olmuşlardır. İnsanlar yaşadıkları yapıları depremler sonrasında zarar görmeyecek şekilde tasarlamaya çalışmışlardır. Önemli bir deprem kuşağında bulunan Türkiye'nin nüfus ve alan olarak neredeyse tamamı deprem bölgesinde yer almaktadır. Bu sebeple depreme dayanıklı yapı tasarımı kavramı daha da önem kazanmaktadır. Yapı kavramı depremle ilişkilendirildiğinde, yapının tanımı dayanıklı, sağlam, dirençli, yüklere ve dış etkilere karşı mukavim olabilen anlamına gelir. Günümüzde en çok kullanılan betonarme yapılarda kiriş, kolon, perde ve döşeme gibi narin yapı elemanları aynı anda depremden gelebilecek değişik zorlamalarla karşı karşıya kalırlar ve bunların hepsine birden dayanabilmeleri gerekir. Betonarme yapıların depreme dayanıklı olabilmesi için yönetmeliklerce belirlenmiş kurallara uymaları gerekmektedir. Ülkemizde son yıllarda yaşanılan depremler yapılara oldukça zarar vermiştir. Bundan dolayı can kayıpları oldukça büyük rakamlara ulaşmıştır. Depremler sonrası yapılan incelemeler neticesinde varılan yargı; hasar gören veya yıkılan binalarda kalitesiz malzeme, kalitesiz işçilik ve hatalı detaylandırmanın olduğudur. Yakın zamanda yaşanan Gölcük ve Düzce depremlerinin ardından depreme dayanıklı yapı tasarımı olgusu önemini özellikle Kocaeli bölgesinde arttırmıştır. Yaşanan bu depremlerden sonra yürürlükte olan Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik-1998 güncellenerek 7 Mart 2007 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu tez çalışmasının amacı; 7 Mart 2007 tarihinde yürürlüğe giren“Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik (DBYBHY) ”sonrasında, Kocaeli ili İzmit ilçesinde inşaatına başlanan yapıların, proje ve yapım aşamalarında yapılan hataların belirlenerek, uygulamada ve projede; yürürlükte olan yönetmeliklere ne ölçüde uyulduğunun belirlenmesidir. Çalışma kapsamında DBYBHY-2007 ve TS 500-2000 dahilinde sorular içeren anket formları Prof. Dr. Yusuf AYVAZ, İnş. Yük. Müh. Zihni LORT ve İnş. Yük. Müh. Çiğdem ÇALIK tarafından hazırlanmış ve yeterli sayıda inşaat bu formlar doğrultusunda incelenmiştir. Tez çalışması üç ana bölüm ve bir ekten oluşmaktadır. Birinci bölümde deprem ile ilgili genel bilgiler, depreme dayanıklı yapı tasarımı özellikleri, başlıca yapı taşıyıcı elemanları ve yapı taşıyıcı sistemleri hakkında bilgiler bulunmaktadır. İkinci bölümde Kocaeli ili İzmit ilçesinde 7 Mart 2007 tarihinden sonra ruhsat verilmiş olan binaların proje ve yapım aşamalarında DBYBHY ve standartlara ait koşullara uyulup uyulmadığı incelenmiş ve karşılaşılan hatalar yer almaktadır. Üçüncü bölümde ise çalışmadan çıkarılan sonuçlar ve bazı öneriler bulunmaktadır. Bu bölümü anket formlarının yer aldığı ek kısmı takip etmektedir.
Özet (Çeviri)
Throughout history, earthquakes have caused tremendous loss of life and property in countries located in earthquake prone regions. Societies have strived to design the buildings in which they live to suffer little or no damage after earthquakes. Almost all of the population and land area of Turkey, which is situated in a major earthquake region, fall within earthquake zone. For this reason, earthquake-resistant structural design concept becomes more essential. In relation to earthquakes, the engineering concept of structure translates to resistant, sound and having sufficient strength against loads and external effects. For reinforced concrete structures which are most commonly utilized, slender structural members such as beams, columns, shear-walls and slabs may carry various loads caused by seismic actions and should be able to resist all of them. Reinforced concrete buildings have to satisfy the rules set by specifications in order to have adequate resistance to earthquakes. Earthquakes occurring in recent years have caused significant damage to structures in our country. Consequently, a very high toll was paid in terms of casualties. The conclusion of the investigations in the aftermath of earthquakes is that; poor material, substandard workmanship and faulty detailing existed in buildings that suffered damage or collapsed. The recent Gölcük and Düzce earthquakes have elevated the importance of earthquake-resistant structural design approach in especially the Kocaeli region. Following these earthquakes, the Specification for Structures Built in Disaster Regions – 1998 in effect was updated and published in March 7, 2007. The aim of this thesis study is; by discovering the mistakes made during the design and construction phases of structures that were started after authorization in March 7, 2007 of“Specification for Buildings Constructed in Earthquake Regions (DBYBHY)”, determining the level of conformance to the specifications in effect. Within the scope of the study, questionnaire forms including DBYBHY-2007 and TS 500-2000 provisions, which forms to be prepared by Prof. Dr. Yusuf AYVAZ, Zihni LORT Civil Engineer MSc. and Çiğdem ÇALIK Civil Engineer MSc. and a representative number of buildings under construction were investigated in terms of these forms. The thesis study consists of three main chapters and an appendix. The first chapter covers general information on earthquakes, earthquake-resistant design characteristics, primary load carrying members and structural systems. The second chapter contains investigations of buildings acquiring permits after March 7, 2007 within Izmit county in Kocaeli province for conformance to provisions in DBYBHY and other standards in the design and construction phases and lists discovered mistakes. In the third chapter, conclusions derived from the study and some recommendations are presented. The appendix section including the questionnaire forms follow this last chapter.