Bazı kışlık kolza çeşitlerinin verim, verim öğeleri ve yağ oranlarının belirlenmesi
Determination of yield, yield components andoil content of some winter rapeseed varieties
- Tez No: 411645
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEVKET METİN KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kanola, kolza, verim komponentleri, ham yağ verimi, Canola, rapeseed, yield components, crude oil yield
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu araştırma, bazı kışlık kolza ( Brassica napus L. ) çeşitlerinin verim, verim öğeleri ve yağ oranlarının belirlenmesi amacıyla Ordu ilinde, 2010-2011 yetiştirme döneminde yürütülmüştür. Çalışmada 10 kışlık kolza çeşidi (Licord, Elvis, Bristol, Nelson, Orkan, ES Hydromel, ECG 7571, Oase, Triangle ve Excalibur) kullanılmış ve tarla denemesi Tesadüf Blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Araştırmada bitki boyu, dal sayısı, harnup sayısı, harnupta tane sayısı, harnup uzunluğu, bin tane ağırlığı, tohum verimi, protein oranı, ham yağ oranı ve ham yağ verimi gibi özellikler incelenmiştir. Araştırma sonuçları harnup uzunluğu ve ham protein oranı hariç, incelenen bütün özelliklerde çeşitler arasında önemli farklılıklar olduğunu ortaya koymuştur. En yüksek ve en düşük tohum verimleri Excalibur (277 kg/da) ve Triangle (155.30 kg/da) çeşitlerinden alınmıştır. Kışlık kolza çeşitlerinde ham yağ oranı % 45.94-49.95 ve ham yağ verimi
Özet (Çeviri)
This research was carried out to determine yield, yield components and oil content of some winter rapeseed cultivars in Ordu province in 2010-2011 growing season. Ten rapeseed cultivars (Licord, Elvis, Bristol, Nelson, Orkan, ES Hydromel, ECG 7571, Oase, Triangle and Excalibur) were used as plant material and the field experiment was conducted in a Completely Randomized Block Design with three replications. In the study, plant height, branch number, pod number, seed number per pod, pod length, 1000 seed weight, seed yield, crude protein and oil content and crude oil yield were investigated. According to the results; significant differences were found among winter rapeseed varieties in terms of all characteristics, except for pod length and crude protein ratio. The highest and the lowest seed yields were obtained in Excalibur (277 kg/da) and Triangle (155.30 kg/da) cultivars. Furthermore, crude oil content and crude oil yield were within the ranges of 45.94-49.95 % and 83.32-133.1 kg/da, respectively.