Enerji ihtiyacının karşılanmasında doğalgaz ve rüzgâr kaynaklı enerji çevrim santralleri; yatımlar üzerine stratejik bir analiz
Natural gas and wind based cycle plant in supplying the needs of energy reguirement; a strategic analysis on investments
- Tez No: 411649
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KADİR AKSAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yenilenebilir Enerji, Enerji Yatırımları, Rüzgâr Enerji Santrali, Doğalgaz Enerji Santrali, Sermaye Bütçeleme, Renewable Energy, Energy Investments, Natural Gas Power Plant, Wind Power Plant, capital budgeting
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yenilenebilir Enerji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu araĢtırmada, Çanakkale il sınırları içerisine kurulabilecek 19 MW‟lık, doğalgaz enerji santrali ve rüzgâr enerji santrali yatırımlarının, ilk yatırım maliyetleri, yıllık iĢletme ve bakım maliyetleri, yatırımın geri ödeme süresi ile ortalama verimlilikleri ve paranın zaman değerini dikkate almayan teknikler yöntemiyle, teĢvik uygulamaları da dikkate alınarak incelenmiĢtir. 19 MW Kurulu güçteki DES ve RES yatırım projelerinin analizi, gerek satma amaçlı elektrik üretimi yapacak yatırımcı açısından, gerekse otoprodüktör yatırımcı açısından analiz edilmiĢtir. Çanakkale il sınırları içerisine, 19 MW kurulu güçteki DES yatırımının, elektrik satma amaçlı kurulması halinde yıllık iĢletme ve bakım masrafı 0,075 €/kWh, satıĢ fiyatın 0,064 €/kWh ve ilk yatırım maliyetinin 7.248.154,73 € olduğu belirlenmiĢtir. Bu sonuçlara göre geri ödeme süresi ve ortalama verimlilik hesaplanamamıĢ olup yatırım ekonomik bulunmamıĢtır. Aynı yatırım otoprodüktör açısından değerlendirildiğinde ise ilk yatırım maliyeti 5.663.149 €, yatırımın geri ödeme süresi 9,72 yıl ve ortama verimliliğinin ise %10.29 olduğu sonucuna ulaĢılmıĢ, yatırım ekonomik bulunmuĢtur. 19 MW kurulu güçteki RES yatırımı ise hem satma amaçlı hem de kendi ihtiyacını karĢılama amaçlı yapılması durumunda, ilk yatırım maliyeti 27.045.602,00 € olarak hesaplanmıĢtır. RES yatırımının sadece elektriği satma amaçlı yapılması durumunda, yatırımın geri ödeme süresi 8,5 yıl, ortalama verimliliğinin ise %11.76 olduğu, otoprodüktör yatırımcılar açısından ise yatırımın geri ödeme süresi 6,94 yıl, projenin ortalama verimliğinin ise %14.4 olduğu, her iki durumda da yatırımın ekonomik olduğu sonucuna ulaĢılmıĢtır.
Özet (Çeviri)
In this study, the initial investment cost, annual operation and maintenance costs, payback period and the average productivity of a 19 MW natural gas power plant and a wind power plant investment which can be established in Çanakkale have been analysed taking into account intencives by the techniques that does not take into consideration the time value of money. The analysis of the wind power plant (WPP) and natural gas power plant (NGPP) investment projects at 19 MW installed power has been carried out in terms of both the inventor who is to make electrical production for selling purposes and the autoproducer investor. In the case that NGPP investment‟s establishment with the intention of selling electricity with 19 MV installed capacity in Çanakkale provincial border, it has been stated that the investment cost have been calculated 7.248.154,73 € and its annual operation and maintenance expenses are 0,075 €/kWh, marketing price is 0,064 €/kWh. According to these results the payback period and average performance could not be calculated and the investment has not been found economic. In case of the same investment is evaluated in terms of autoproducer, the investment cost have been calculated 5.663.149 €. It has found out that the payback period of the investment is 9,72 years, average performance is %10.29 and the investment is financially feasible. When the 19 MW installed power WPP investment is conducted with the purposes of both selling and self-supply, the investment cost have been calculated 27.045.602,00 €. In case of the WPP investment is carried out only with the purpose of selling electricity, the payback period is 8,5 years, average performance is %11.76. In terms of autoproducer, the payback period is 6,94 years, the average performance %14.4. In both cases it was concluded that the investment is economic.