Endüstriyel çalışma ortamlarında otomatik aydınlık kontrolü
Automatic lighting control on industry
  1. Tez No: 411659
  2. Yazar: METİN ORTATAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ORHAN ER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Otomatik Aydınlatma, Işık Kontrollü, Aydınlık Otomasyonu, Automatic Lighting, Light Control, Lighting Automation
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mekatronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışmada bir endüstriyel çalışma ortamı 1/10 oranında modellenmiş ve otomasyonu yapılmıştır. Hazırlanan uygulama modelinin eni 1 metre, boyu 1.2 metre, yüksekliği 0.4 metredir. Çalışma ortamına 6 adet tezgah armatürü ile birlikte konumlandırılmıştır. Tezgahlarda ve tavan aydınlatmasında led armatürlerler kullanılmıştır. Tezgahların ve ortamın stabil aydınlatılması, aydınlık düzeyinin kontrolü ve takibi, çalışma düzeninin izlemi için bir kontrol panosu ve bilgisayar destekli otomasyon programı yapılmıştır. Programlar Siemens Simatic Manager ve Siemens WinCC Flexible üzerinde hazırlanmıştır. Bu programlar sayesinde Siemens S7-315 CPU, Siemens S7 Dijital-Analog Giriş/Çıkış modülleri, analog sinyal algılayıcı ve sürücü elemanları yönetmektedir. Tezgahlarda ve genel ortamda bulunan aydınlık sensörü sürekli olarak aydınlık seviyesini 0-24 Volt sinyal olarak analog bir devre üzerinden PLC analog modülüne göndermektedir. Analog modülden alınan sinyal CPU ve program tarafından değerlendirilir. Scada programından yapılan kontrol ve girilen değere göre armatürlerin ışık şiddeti artırılarak yada azaltılarak aydınlık seviyesi belli aralıklar arasında tutulmuştur. Bu sayede gün ışığından yeterince faydalanılamayan zamanlarda aydınlık düzeyinin sabit tutulmuştur. Aynı zamanda aydınlatmada enerjinin verimli kullanılması da sağlanmıştır. Bu çalışma sayesinde insan desteği gerektiren çalışma tezgâhları ve makinelerinde iş kazalarının azalmasına, aydınlatmada enerji verimliliğin sağlanmasına, üretimde kalite ve hızın artırılması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this work, a lighting automation project was made for industrial working environment modelled 1/10 ratio. Prepared application model has 1m width, 1.2 m height and 0.4m depth. Working environment was created with six worktable and armatures for lighting. LED armatures were used for lighting of ceiling and worktables. Working environment and worktables lighting stability, illumination control and monitoring has made by control panel and computer-aided automation software. Computer-aided control and monitoring software was made by Siemens Simatic Manager and Siemens WinCC Flexible. Siemens S7 Digital-Analog Input/Output modulus, analog signal sensor and drivers were controlled by Siemens S7-315 CPU and prepared software. Brightness level was measured by illumination sensors on the working environment and worktables. Sensors sent 0-24V signal on an analog circuit to the PLC analog input modulus. Analog signals received from the module are evaluated by the CPU and the software. SCADA software controls the armatures brightness level up or down to limits by using input signals. Thus, whenever daylight brightness is not sufficient illumination level is kept constant. At the same time, energy efficient lighting is also provided. This study is due to reduce work accidents caused by looms in working environment and human-assisted worktables, to provide energy efficiency in lighting, to increase the quality and speed of production.