Bazı Türkiye Dianthus L. (Caryophyllaceae) taksonları üzerine karyolojik çalışmalar
The karyological studies of some Dianthus L. (Caryopyllaceae) taxa
  1. Tez No: 411660
  2. Yazar: EMİNE ŞAHİNER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL ERHAN EROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Dianthus, İdiogram, Karyotip, Simetri/Asimetri İndeksi, Dianthus, Ideogram, Karyotype, Symmetry/Asymmetry Index
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Dianthus erythrocoleus Boiss., Dianthus tabrisianus Bien. ex Boiss. Dianthus stramineus Boiss. & Heldr. ve Dianthus sessiliflorus Boiss. taksonlarının karyotipik karakterleri, mitotik metafaz kromozomları, monoploid idiogramları ve karyogramları ilk kez çalışılmıştır. Somatik metafaz analizlerine göre; bu taksonların kromozom sayıları ve karyotip formülleri Dianthus erythrocoleus için 2n = 30 = 18m + 8sm + 4st, Dianthus tabrisianus için 2n = 30 = 22m + 6sm + 2st, Dianthus stramineus için 2n = 30 = 20m + 4sm + 6st ve Dianthus sessiliflorus için 2n = 30 = 14m + 8sm + 8st'dir. Bu türlerin karyotiplerinde satellit gözlenmemiştir. Kromozomiçi ve kromozomlararası Karyotip asimetrileri kromozom uzunluk değişimi katsayısı (CVCL) ve ortalama sentromerik asimetri (MCA) ile hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
Karyotypic characters, mitotic metaphase chromosomes, monoploid ideograms and karyograms of Dianthus tabrisianus Bien. ex Boiss., Dianthus sessiliflorus Boiss., Dianthus stramineus Boiss. & Heldr. and Dianthus erythrocoleus Boiss. were investigated for the first time. Analysis of somatic metaphases showed that the chromosome numbers and the karyotype formula of these taxa were 2n = 30 = 22m + 6sm + 2st for Dianthus tabrisianus, 2n = 30 = 14m + 8sm + 8st for Dianthus sessiliflorus, 2n = 30 = 20m + 4sm + 6st for Dianthus stramineus and 2n = 30 = 18m + 8sm + 4st Dianthus erythrocoleus. No satellites were observed in the karyotypes of these species. The intrachromosomal and interchromosomal karyotype asymmetries were estimated with Coefficient of Variation of Chromosome Length (CVCL) and Mean Centromeric Asymmetry (MCA).