Ekonomik krizlerin istihdama etkileri: Türkiye örneği
Effects of economi̇cal cri̇si̇s on employment: The Turkey example
- Tez No: 411813
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TANER TAYLAN DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Kriz, Mortgage, İstihdam, İşsizlik, Türkiye
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Dünyada yaşanan ekonomik krizler özellikle işsizlik alanında önemli sorunlar yaratmıştır. Ekonomik kriz dönemlerinde işletmeler faaliyetlerini yavaşlatma, ellerindeki nakitleri yatırımlara yöneltme yerine belirsizlik ortamının geçmesini beklemek adına ellerinde tutmakta, kimi zaman da küçülme yoluna gitmektedirler. İşletmelerin ekonomik kriz dönemlerinde aldıkları bu tedbirler, yeni iş sahalarının açılmasını engellemekle birlikte, küçülme yoluna gitmeleri de mevcut işçilerin azaltılması anlamına geldiğinden işsizlik oranlarında artışa neden olmaktadır. Özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler açısından işsizlik önemli bir problemdir. Artan işsizlik, farklı sosyo-ekonomik problemleri de beraberinde getirmektedir. Örneğin işsizliğin artması ülkedeki, eğitim seviyesinin düşmesine, sağlık kalitesinin azalmasına ve suç oranlarının artmasına neden olmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri?nde 2007 sonlarında ortaya çıkan ve kısa sürede Avrupa ve tüm dünyayı etkisi altına alan ve mortgage krizi olarak bilinen krizden Türkiye aldığı ekonomik tedbirler sayesinde son derece az etkilenmiştir. Ancak bu az etkilenme bile işsizlik oranlarında küçük de olsa artışa neden olmuştur. Bu çalışma ABD başta olmak üzere dünya ülkeleri ve Türkiye?ye ait çeşitli ekonomik verilerle ile öncelikle ekonomik kriz kavramları ele alınmış, ardından dünyada yaşanmış ekonomik krizlere yer verilmiş ve son olarak 2008 Mortgage krizinin Türkiye?nin istihdam yapısına etkileri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Economic crises throughout the world have caused many problems, especially in the area of unemployment. During economic crises, companies have withheld the cash in order to wait for the uncertainty to pass instead of investing and sometimes they have chosen to downsize. These precautions taken by companies during economic crises prevent new areas of employment to be opened and downsizing causes unemployment by decreasing the existing employment. Unemployment is a major problem for developing countries like Turkey. The increasing unemployment causes additional socio-economic problems. More unemployment means a decreased quality of education and health-care services and an increase in crime rates. Turkey was minimally affected by the so-called mortgage crisis which first appeared in the United States of America at the end of 2007 and spread through Europe and the whole world, due to economic precautions taken. However, even this minimal effect has caused a small increase in unemployment rates. In this study, using data obtained from the USA and other countries, the definition of economic crisis has been discussed first and then economic crises in the world have been mentioned and finally the effects of 2008 mortgage crisis on Turkey?s employment structure have been discussed.